Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 10:18
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικός συντελεστής 15%: Θα φύγουν από το Δουβλίνο Facebook, Google και Pfizer;

Για την Ιρλανδία, ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% ήταν πηγή εθνικής υπερηφάνειας

Φορολογικός συντελεστής 15%: Θα φύγουν από το Δουβλίνο Facebook, Google και Pfizer;

Να εγκαταλείψει την πολιτική της πολύ χαμηλής φορολόγησης,  έπειτα από περίπου δύο δεκαετίες, αναγκάστηκε η Ιρλανδία, καθώς συμφώνησε στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% για τις επιχειρήσεις που πρότεινε ο ΟΟΣΑ και τον οποίο έχουν υιοθετήσει πάνω από 130 χώρες.

Για την Ιρλανδία, ο πολύ χαμηλός φορολογικός συντελεστής του 12,5% για τις επιχειρήσεις, ήταν πηγή εθνικής υπερηφάνειας, αφού υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε το οικονομικό θαύμα, την εποχή του λεγόμενου «Κελτικού Τίγρη».

Την ώρα που ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 23,85%, το χαμηλό 12,5% της Ιρλανδίας, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα πλεονεκτήματα (κυρίως ένα πολύ μορφωμένο εργατικό δυναμικό που μιλά αγγλικά), έφερε στη χώρα όλες τις μεγάλες  πολυεθνικές της τεχνολογίας αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας.

Από τη Facebook, την Google, τη Yahoo, τη LinkedIn και το TikTok έως την Apple, την Intel και τη Pfizer, όλες έχουν επιλέξει το Δουβλίνο για την ευρωπαϊκή έδρα τους. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν άμεσα 200.000 άτομα στη χώρα, ενώ άλλες τόσες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις εκεί δραστηριότητές τους. Το 2020 πλήρωσαν φόρους 5,98 δισ. δολαρίων το 2020, με τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις να ευθύνονται για πάνω από τους μισούς εταιρικούς φόρους που εισπράττει η Ιρλανδία τον χρόνο.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας ήταν «κόκκινο πανί» εδώ και χρόνια, αφού οι κυβερνήσεις τους τον έβλεπαν σαν ένα άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Εύλογα, λοιπόν, το Δουβλίνο αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για το 15%, ζητώντας διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία αυτή δεν θα άνοιγε τον δρόμο για ακόμα υψηλότερους συντελεστές.

Η ιρλανδική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ θα της κοστίσουν από 800 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ σε χαμένα έσοδα τον χρόνο.

Το δημοσιονομικό συμβούλιο της χώρας εκτιμά ότι εάν οι μισές από τις ξένες πολυεθνικές φύγουν από την Ιρλανδία, το χρέος της χώρας θα είναι κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο έως το 2025.

Παρόλα αυτά, η ιρλανδική κυβέρνηση δεν περιμένει κάποια μαζική έξοδο αμερικανικών επιχειρήσεων. Άλλωστε, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για αυτές τις εταιρείες ήταν το φορολογικό «παραθυράκι» που ήταν γνωστό ως «double Irish»,  και το οποίο έκλεισε έπειτα από παγκόσμια παρέμβαση κατά των πρακτικών φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών, το 2015.

Συνεπώς, οι αναλυτές πιστεύουν πως όποιες εταιρείες ήταν να φύγουν από το Δουβλίνο, το έχουν κάνει ήδη. Και καμία από τις μεγάλες τεχνολογικές δεν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News