Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 20:56
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ιρλανδία: Ενέδωσε τελικά στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%

Ιρλανδία: Ενέδωσε τελικά στον ελάχιστο εταιρικό φόρο του 15%

Σε μία υπαναχώρηση από το αρχικό αίτημά της για ελάχιστο εταιρικό φόρο στο 12,5%, η Ιρλανδία συμφώνησε τελικά στο 15%, εξέλιξη που θα κοστίσει στην χώρα περί τα 2 δισ.ευρώ σε χαμένα έσοδα. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόνοχιου, καθησύχασε τις μεγάλες επιχειρήσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές μετά από την απόφαση αυτή που σηματοδοτεί στροφή από μία πολιτική δύο περίπου δεκαετιών. Ο νέος φορολογικός συντελεστής θα επηρεάσει 1.556 επιχειρήσεις στην Ιρλανδία με εργατικό δυναμικό 50.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικοί γίγαντες Apple, Google, Amazon και Facebook. 

H Ιρλανδία συγκαταλέγεται τώρα μεταξύ των 140 χωρών που συμφώνησαν στον ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο του 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές εν όψει της αυριανής συνάντησης στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Η συμφωνία λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που το Δουβλίνο έπεισε τον ΟΟΣΑ να αφαιρεθεί η λέξη «τουλάχιστον» που συνόδευε το ποσοστό του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή. 

Για τις μικρότερες εγχώριες επιχειρήσεις με τζίρο λιγότερο από 750 εκατ.ευρώ, ο Ντόνοχιου πήρε το πράσινο φως από τις υπόλοιπες χώρες να κρατήσει το ποσοστό στο 12,5%. «Πιστεύω ότι η αλλαγή στάσης ήταν σωστή για την Ιρλανδία, η οποία παίζει τώρα θετικό ρόλο στην εφαρμογή μίας τόσο σημαντικής συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα εάν το νέο ποσοστό θα παραμείνει για πάντα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «15 θα σημάνει 15».

Στην αυριανή συνάντηση στο Παρίσι αναμένεται να συμφωνηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας παρότι πολλές λεπτομέρειες θα χρειαστεί για να διευκρινιστούν έως τις αρχές του επόμενου έτους, είπε ο υπουργός. 

Ο Κάρεν Φρόλεϊ, πρόεδρος του Irish Tax Institute, εξέφρασε την απογοήτευσή του από την εξέλιξη αυτή, λέγοντας ότι δεν ήθελε να δει την φήμη της χώρας του να πλήττεται. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ήταν αυτές που εκπροσωπούσαν το μεγαλύτερο μέρος από τις ξένες άμεσες επενδύσεις ύψους 5 έως 7 δισ.ευρω στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News