Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός του Κογκρέσου στις Big Tech 

Το νομοσχέδιο θα απογορεύει στις πλατφόρμες να δρουν μεροληπτικά στα αποτελέσματα αναζήτησης

ΗΠΑ: Σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός του Κογκρέσου στις Big Tech 

Νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει στις Big Tech να λειτουργούν με τρόπο που ευνοούν τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες, θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο μια δικομματική ομάδα με επικεφαλής τη Δημοκρατική Γερουσιαστή Έιμι Κλομπουσάρ και τον Ρεπουμπλικανό Τσακ Γκράσλι, όπως αναφέρει το Reuters. 

Στις ΗΠΑ πολλές είναι οι φορές που έχουν κατατεθεί νομοσχέδια προκειμένου να περιορίσουν την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει γίνει νόμος εκτός από ένα, μια γενικευμένη εντολή για αύξηση των πόρων για τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, το οποίο έχει περάσει από τη Γερουσία.

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με το γραφείο της Κλοσουμπάρ θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ένα μέτρο που έχει περάσει από τη Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και για να κατασθεί νόμος θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Θα απαγορεύει ρητά στις ψηφιακές πλατφόρμες να απαιτούν από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ιστοσελίδες τους να αγοράζουν δικά τους αγαθά ή υπηρεσίες. Επίσης θα απογορεύει στις πλατφόρμες να δρουν μεροληπτικά στα αποτελέσματα αναζήτησης, προκειμένου να ευνοούνται οι ίδιες. 

«Ως κυρίαρχες ψηφιακές πλατφόρμες -και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχει δει ποτέ ο κόσμος μας- δείχνουν προτίμηση όλο και περισσότερο στα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. (Γι αυτό) πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές για να διασφαλίσουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες θα έχουν ακόμα ευκαιρίες να επιτύχουν στην ψηφιακή αγορά», σημείωσε η Κλομπουσάρ με δήλωσή της.

Η ίδια είναι πρόεδρος της αντιμονοπωλιακής υποεπιτροπής στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας, ενώ ο Γκράσλεϊ είναι ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στην κανονική επιτροπή. Στους υποστηρικτές του εν λόγω νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται και άλλοι Δημοκρατικοί, όπως ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, πρόεδρος της ολομέλειας της Δικαστικής Επιτροπής, ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και ο Κόρι Μπούκερ, καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι Λίντσεϊ Γκράχαμ, Τζον Κένεντι και Σίνθια Λούμις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News