Business & Finance Πέμπτη 24/06/2021, 22:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το πρώτο βήμα για περιορισμό της παντοδυναμίας των Big Tech είναι γεγονός  

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά βεβαίωση ότι οποιοδήποτε από αυτά τα νομοσχέδια θα κατασθεί νόμος

ΗΠΑ: Το πρώτο βήμα για περιορισμό της παντοδυναμίας των Big Tech είναι γεγονός  

Σε απόφαση ορόσημο η οποία έχει στόχο να περιορίσει την παντοδυναμία μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, προχώρησε η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από δύο ημέρες ψηφοφοριών κατά τις οποίες εγκρίθηκαν τέσσερα μέτρα με άμεσο στόχο τις Big Tech. 

Με ψήφους 21 υπέρ και 20 κατά η Επιτροπή ψήφισε νομοσχέδιο, με το οποίο οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα υποχρεούνται να επιλέξουν μια συγκεκριμένη πλατφόρμα και να δραστηριοποιούνται σε αυτή, αφήνοντας έτσι χώρο στους ανταγωνιστές τους. 

Ο Ντέιβιντ Σίσιλιν, πρόεδρος της αντιμονοπωλιακής υποεπιτροπής, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ήταν απαραίτητο επειδή οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν είχαν παίξει με δίκαιους όρους. «Η Google, η Amazon και η Apple ευνοούν η κάθε μία τα δικά τους προϊόντα στα αποτελέσματα αναζήτησης, αποκτώντας ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H Επιτροπή ενέκρινε επίσης νομοσχέδια, τα οποία απαγορεύουν σε πλατφόρμες όπως η Amazon να τοποθετούν σε μειονεκτική θέση τους ανταγωνιστές τους στην πλατφόρμα τους. Παράλληλα απαιτούν από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αποδεικνύουν οι ίδιες ότι οι δυνητικές συγχωνεύσεις είναι νόμιμες, αντί να απαιτείται από τις αντιμονοπωλιακές αρχές να διεξάγουν έρευνες για την προϋπόθεση αυτή. 

Παράλληλα ψήφισε επίσης ένα μέτρο που απαιτεί από τις πλατφόρμες να επιτρέπουν στους χρήστες τους να μεταφέρουν τα δεδομένα τους αλλού.

Ερωτηθείσα για τη δέσμη των νομοσχεδίων, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πέλοσι, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία και στα δύο κόμματα για τις Big Tech. «Αυτή η νομοθεσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτές προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, του ανταγωνισμού και για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων των οποίων η ιδιωτικότητα, τα δεδομένα και όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται στο έλεος αυτών των τεχνολογικών εταιρειών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τα νομοσχέδια αυτά υπήρξε αντίδραση από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και τις Amazon, Apple, Facebook και Alphabet, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά βεβαίωση ότι οποιοδήποτε από αυτά θα κατασθεί νόμος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News