Business & Finance Δευτέρα 15/03/2021, 13:44
BUSINESS & FINANCE

Ρήγμα στο Big Tech: Καβγάς Google και Microsoft για τις ειδήσεις

Ρήγμα στο Big Tech: Καβγάς Google και Microsoft για τις ειδήσεις

Ρήγμα φαίνεται ότι δημιουργεί στους κόλπους του λεγόμενου Big Tech η συζήτηση γύρω από το εάν οι τεχνολογικές πλατφόρμες θα πρέπει να πληρώνουν για τις ειδήσεις που «σερβίρουν» στους χρήστες τους. 

Google και Microsoft συγκρούστηκαν κατά μέτωπο, καθώς η τελευταία καλείται να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, για τις επιπτώσεις που έχει ο τεχνολογικός κλάδος στις τοπικές ειδήσεις. 

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία σήμερα προκαλούνται εν μέρει από τη θεμελιώδη έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές της αναζήτησης και της διαφήμισης που ελέγχονται από τη Google», είπε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στη γραπτή του κατάθεση. «Με αυτό δεν εκφέρω κρίση ως προς το εάν η Google έχει λειτουργήσει παράνομα. Αλλά όπως μάθαμε από την εμπειρία της ίδιας της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες, όταν η επιτυχία μίας εταιρείας δημιουργεί παρενέργειες, οι οποίες επιδρούν δυσμενώς σε μία αγορά και στην κοινωνία μας, το πρόβλημα δεν θα πρέπει να αγνοείται. Και αυτό συνήθως, απαιτεί κρατική παρέμβαση», πρόσθεσε. 

Εν όψει της κατάθεσης, η Google είχε ανεβάσει τους τόνους με post σε blog της, στο οποίο κατηγορούσε τη Microsoft ότι της επιτίθεται και κάνει λόμπινγκ με ισχυρισμούς που κοιτάζουν το δικό της συμφέρον. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, Microsoft και Google βρέθηκαν απέναντι στην Αυστραλία, όπου η κυβέρνηση πέρασε νόμο για να αναγκάσει τις εταιρείες του Big Tech να πληρώνουν για τις ειδήσεις που εμφανίζουν στις πλατφόρμες τους. Όταν η Google απείλησε να αποχωρήσει από την Αυστραλία, η Microsoft υποστήριξε με ενθουσιασμό το νόμο, λέγοντας ότι η δική της μηχανή αναζήτησης, Bing, θα καλύψει το κενό στην αγορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News