Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 13:34
BUSINESS & FINANCE

Ο Τζεφ Μπέζος θα πάει στο διάστημα για 11 λεπτά: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τα πάντα για το όνειρό του να πάει στο διάστημα

Ο Τζεφ Μπέζος θα πάει στο διάστημα για 11 λεπτά: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να έχει ό,τι θελήσει. Μπορεί να κάνει τον γύρο της γης με ένα ιδιωτικό αεροπλάνο ή με έναν στόλο από megayachts. Μπορεί να αγοράσει ένα αρχιπέλαγος από νησιά ή περισσότερες από 65.000 Bugatti Chiron. Για τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης, οι επιλογές είναι πραγματικά ατελείωτες. Όμως, ο ιδρυτής της Amazon ονειρεύεται ένα πράγμα: Να πάει στο διάστημα.

Για αυτό και είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τα πάντα για να ταξιδέψει στο διάστημα για 11 λεπτά, με την πρώτη επανδρωμένη πτήση του New Shepard, του πυραύλου της εταιρείας του, Blue Origin. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα και συνταξιδιώτες του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη θα είναι ο αδερφός του, Μαρκ Μπέζος και ο τυχερός που θα κερδίσει εισιτήριο σε μία ιντερνετική δημοπρασία.

Ασφαλώς, όταν κανείς σκέφτεται ένα ταξίδι στο διάστημα, οι κίνδυνοι είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που του έρχονται στο μυαλό.  Όμως το ταξίδι του Μπέζος στο διάστημα δεν θα είναι αυτό που φανταζόμαστε: Δεν θα κάνει τον κύκλο της γης και δεν θα «πετάξει» στο διάστημα.

Η υποτροχιακή πτήση την οποία θα κάνει ο Τζεφ Μπέζος με το New Shepard είναι κάτι διαφορετικό. Ο πύραυλος της Blue Origin θα πετάξει σε ύψος 62 μιλίων (σχεδόν 100 χιλιομέτρων) από τη γη, δηλαδή ως την άκρη του διαστήματος και μετά θα επιστρέψει ομαλά, με τη βοήθεια τεράστιων αλεξίπτωτων. Και όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 11 λεπτά.

Το New Shepard ταξιδεύει τρεις φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου, δηλαδή με περίπου 2.300 μίλια (3.700 χλμ) την ώρα. Αντίθετα, οι πύραυλοι που μπαίνουν σε τροχιά πρέπει να «πιάσουν» τουλάχιστον τα 17.000 μίλια την ώρα για να ξεφύγουν από τη βαρύτητα της γης.

Βέβαια, όπως και να έχει, οι μεγάλες ταχύτητες και τα μεγάλα ύψη ενέχουν κινδύνους. Ακόμα και ένα μικροσκοπικό λάθος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Ένα από τα αεροπλάνα υποτροχιακής πτήσης της Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, διαλύθηκε το 2014, όταν οι πιλότοι του άνοιξαν πρόωρα το σύστημα που κρατά το σκάφος σταθερό κατά την άνοδό του. Καθώς το αεροπλάνο έσπασε σε κομμάτια, ένας από τους πιλότους σκοτώθηκε.

Η Blue Origin δεν είχε κάποιο παρόμοιο δυστύχημα στις δοκιμές της, όμως το διάστημα είναι απρόβλεπτο. Ο Τζεφ Μπέζος, πάντως, πιστεύει ότι αξίζει να το ρισκάρει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News