Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 07:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ιππότες του Διαστήματος: Τι σχεδιάζουν Elon Musk, Jeff Bezos και Richard Branson

Οι ιππότες του Διαστήματος: Τι σχεδιάζουν Elon Musk, Jeff Bezos και Richard Branson

O Elon Musk της SpaceX ήταν αυτός που κέρδισε το πολυπόθητο συμβόλαιο της NASA για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και ίσως είναι ο εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα που έχει πετύχει τα περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι ο μόνος με διαστημικές φιλοδοξίες. Ο Musk έχει και σε αυτό το πεδίο ανταγωνιστές, οι δύο ισχυρότεροι εκ των οποίων είναι ο Jeff Bezos, o οποίος πουλάει μετοχές αρκετών δισεκατομμυρίων της Amazon κάθε χρόνο για να χρηματοδοτήσει τη διαστημική του εταιρεία Βlue Origin και ο Richard Branson με τη Virgin Galactic. 

Αυτές οι τρεις επιχειρήσεις ιδρύθηκαν με απόσταση λίγων ετών στις αρχές της δεκαετίας τους 2000, αλλά η κάθε μία έχει διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο, σχέδια και στόχους. Το Business Insider παρουσιάζει τη δραστηριότητα των τριών «ιπποτών του διαστήματος». 
 

Elon Musk

Ο Musk ίδρυσε την SpaceX το 2002, πολλά χρόνια πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό και αποκτήσει εκατομμύρια followers στο Twitter. Η αρχική του ιδέα ήταν να στείλει ένα διαστημικό αεροσκάφος, το Mars Oasis, στον Άρη, προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη και να τις στείλει πίσω στη Γη. Ήλπιζε ότι με τον τρόπο αυτό θα αναζωπυρώσει και το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για τον Άρη. Αρχικά διέθεσε 20 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την αποστολή, αλλά πολύ γρήγορα ανακάλυψε ότι το όλο project στοίχιζε πολύ περισσότερο από τα κεφάλαια που είχε στη διάθεσή του. Ίδρυσε έτσι τη SpaceX για να αναπτύξει επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους που θα βοηθούσαν στο να μειωθεί το κόστος αποστολής αντικειμένων και ανθρώπων στο διάστημα. Αυτό ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει η SpaceX κατά τις δύο δεκαετίες της ζωής της και έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα. 
Έχει ολοκληρώσει πολυάριθμες εκτοξεύσεις και το 2012 έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεια που έστειλε διαστημικό σκάφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το 2020 έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε ανθρώπους στο διάστημα και στον ISS. Και τον Απρίλιο η NASA την επέλεξε για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη από το 1972. 

Η SpaceX αναπτύσσει και υπηρεσίες δορυφορικού ίντερνετ μέσω της μονάδας της Starlink, η οποία θα έχει παρουσία και στην Ελλάδα, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το MoneyReview από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Το μεγάλο όραμα του Musk πάντως παραμένει ο εποικισμός της ανθρωπότητας στον Άρη. Έχει πει ότι θέλει να εγκαστήσει μία πόλη 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στον Άρη έως το 2050. 

Jeff Bezos

Ο Bezos ίδρυσε την Blue Origin το 2000 θέλοντας και αυτό να καταστήσει πιο φθηνή επιχείρηση την εξερεύνηση του διαστήματος. Η εταιρεία εργαζόταν σε συνθήκες πλήρους μυστικότητας έως και το 2003, ενώ ο Bezos ουσιαστικά κρατούσε εντελώς κλειστά τα χαρτιά του για τους στόχους της εταιρείας για μία δεκαετία ακόμη.  

Εδώ και χρόνια η εταιρεία δοκιμάζει την κάψουλα New Shepard με την οποία θα δώσει την ευκαιρία σε τουρίστες τους διαστήματος να δουν τα «αξιοθέατα». Στο πρώτο ταξίδι που έχει προγραμματιστεί τον Ιούλιο οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τη Γη από ψηλά και να αισθανθούν για λίγα λεπτά την απουσία βαρύτητας. Η πρώτη θέση θα διατεθεί μέσω πλειστηριασμού και τα χρήματα θα πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό. 

Η εταιρεία αναπτύσσει και ένα μεγαλύτερο σκάφος, το New Glenn, αλλά και ένα project με την ονομασία New Armstrong του οποίου η αποστολή παραμένει άγνωστη. 

Το 2019 ο Bezos αποκάλυψε τα σχέδιά του για τη σεληνάκατο Blue Moon η οποία θα είναι έτοιμη έως το 2024 να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη. Στόχος του Bezos είναι η «βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία» στο φεγγάρι. 

Richard Branson 

Τα σχέδια του Branson διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα των Musk και Bezos. Η Virgin Galactic εστιάζει στον διαστημικό τουρισμό. Έχει πουλήσει 600 εισιτήρια έναντι 200.000 έως 250.000 έκαστο. Αρχικά σκόπευε να πραγματοποιήσει τα πρώτα ταξίδια το 2021, αλλά πλέον έχει μεταθέσει τον στόχο για το 2022. 

Μακρπρόθεσμος στόχος είναι να διαθέτει έναν ολόκληρο στόλο διαφορετικών διαστημικών οχημάτων, που θα μεταφέρουν τουρίστες σε διαστημικά ξενοδοχεία. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News