Life & Arts Παρασκευή 9/07/2021, 16:56
TECH - SCIENCE

Big Tech: Εκτελεστικό διάταγμα για ρύθμιση των δραστηριοτήτων τους

Big Tech: Εκτελεστικό διάταγμα για ρύθμιση των δραστηριοτήτων τους

Πίεση για αυστηρότερους περιορισμούς στις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογικές Google, Facebook, Apple και Amazon, οι οποίες διογκώνονται σε ανεξέλεγκτο ρυθμό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα, βάσει του οποίου οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν την ευχέρεια να επεμβαίνουν σε υπό συζήτησιν συγχωνέυσεις μεγάλων εταιρειών. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές θα ενθαρρύνονται να επιβάλουν σκληρά μέτρα και ποινές σε εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα των καταναλωτών προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times, οι ομοσποδιακές αρχές που επιβλέπουν την ολοκλήρωση συγχωνεύσεων θα οφείλουν να εξετάζουν ενδελεχώς τις στρατηγικές που εφαρμόζουν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Παράλληλα, το εν λόγω εκτελεστικό διάταγμα θα ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) να συντάξει κανόνες ειδικά για τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίοι θα περιορίζουν τις δυνατότητες συγκέντρωσης και αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η εκμετάλλευση των δεδομένων των χρηστών από εταιρείες όπως η Amazon και η Facebook είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει επανειλημμένως τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού σε ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάνει ήδη ορισμένες κινήσεις προς τον περιορισμό των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες έχουν πλέον δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στους κλάδους του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και πολιτισμού, ενώ εξακολουθούν να διογκώνονται σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι επικριτές παρατηρούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση άφησε τις εταιρείες αυτές να διευρύνονται απεριόριστα επί μίαν ολόκληρη δεκαετία. Συνεπώς, καταλήγουν στο ότι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η επιβολή αυστηρότατων μέτρων ανταγωνισμού και ενδεχομένως την εκ βάθρων αναθεώρηση των ήδη υφιστάμενων ρυθμίσεων, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα τρέχοντα επιχειρηματικά μοντέλα της Σίλικον Βάλει.

Πηγή: New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News