Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 15:05
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Γιατί αναβάλλεται συνεχώς η επιθυμία του Ερντογάν

Νέο «άλμα» στον ετήσιο πληθωρισμό

Τουρκία: Γιατί αναβάλλεται συνεχώς η επιθυμία του Ερντογάν

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, γεγονός το οποίο περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες μείωσης του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 17,5% τον Ιούνιο έναντι 16,6% τον Μάιο, κάτι το οποίο οφείλεται στη σημαντική αύξηση (20%) των τιμών στα τρόφιμα. Οι αναλυτές του Bloomberg ανέμεναν σταθεροποίηση του γενικού δείκτη στο 16,8%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το νέο «άλμα» του πληθωρισμού αποδίδεται στην ευρύτερη άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της εκτίναξης της παγκόσμιας ζήτησης.

The divergence between producer and consumer inflation hit a record high in June

Αποτέλεσμα των νέων στοιχείων είναι ότι η προσδοκία του προέδρου Ερντογάν για άμεση μείωση των επιτοκίων πολύ δύσκολα θα καταστεί πραγματικότητα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο ίδιος ο «Σουλτάνος», πάντως, είχε καταστήσει πιθανή την έναρξη ενός νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης είτε τον Ιούλιο είτε τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές, ωστόσο, διαφωνούν κάθετα:

«Δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο μ’ αυτόν τον πληθωρισμο» τονίζει ο Κρίστιαν Μάτζιο, αναλυτής της TD Securities. «Τον Σεπτέμβριο είναι το νωρίτερο δυνατό που θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη μείωση» σπεύδει να προσθέσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Capital Economics, η οποία προεξοφλεί ότι η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης θα λάβει χώρα προς τα τέλη του 2021, όταν και αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα, υπό τον Sahap Kavcioglu, διατήρησε στο 19% το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον φρενήρη πληθωρισμό και να συγκρατήσει τις απώλειες στο τουρκικό νόμισμα.

The lira's slide kept Turkey's inflation in double digits since late 2019

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος αλλάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες σαν τα πουκάμισα, είναι αναφανδόν αντίθετος στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων, θεωρώντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News