Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 19:30
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές – και είναι θετικό νέο

BIS: Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές – και είναι θετικό νέο

«Θα πρέπει να το γιορτάσουμε», είπε ο Κλαούντιο Μπόριο, επικεφαλής του οικονομικού και νομισματικού τμήματος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αναφερόμενος στην πρόσφατη άνοδο των τιμών καταναλωτή. 

«Για τις χώρες εκείνες… που προσπάθησαν πολύ σκληρά να ανεβάσουν τον πληθωρισμό χωρίς όμως επιτυχία και τώρα παρουσιάζουν πληθωρισμό σταθερά υψηλότερο από το στόχο, αυτό αποτελεί πολύ θετικό νέο και θα πρέπει να χαίρονται», ανέφερε ο Μπόριο σε συνέντευξή του στο CNBC. 

«Το πραγματικό πρόβλημα θα είναι εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί υψηλότερος, δυσάρεστα υψηλότερος παρατεταμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η BIS – η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών – αναμένει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι «παροδική».

Μέχρι πρόσφατα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλός μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τις κρίσεις δημόσιου χρέους που έπληξαν τον ευρωπαϊκό Νότο. Ωστόσο, οι τιμές σημείωσαν τεράστια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο , ελαφρώς πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ .

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και ότι θα πέσει κάτω από τον στόχο το επόμενο έτος.

Ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν περίπλοκο οικονομικό δεικτη: εάν είναι υπερβολικά υψηλός, αυξάνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εάν πάλι είναι υπερβολικά χαμηλός, μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, μπορεί να αποδειχθεί επώδυνος και για τις αγορές, καθώς συχνά οδηγήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, σε μία εξέλιξη που πλήττει την κερδοφορία τους. 

Η έκθεση της BIS

Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, η BIS στην τελευταία ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρει ότι «η ομαλοποίησή της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τις κεντρικές τράπεζες». 

Η BIS αναφέρει στην έκθεσή της δύο σενάρια: Το ένα είναι ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης και η συσσώρευση αποταμίευσης συμβάλουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά πυροδοτούν πληθωρισμμό που με τη σειρά του οδηγεί σε πιο αυστηρές συνθήκες στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Το άλλο είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απογοητευτικοί, καθώς ο κορωνοϊός αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. «Παρότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη και το βασικό σενάριο της BIS είναι σχετικά ήπιο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», αναφέρει ο επικεφαλής της BIS Αγκουστίν Κάρστενς. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική μόνο και μόνο για να συγκρατηθεί η άνοδος του πληθωρισμού και να θυσιαστεί έτσι η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα συντονιστούν οι προσδοκίες των αγορών με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Αυτό ακριβώς το είδαμε να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, όταν οι αγορές προπορεύθηκαν κατά πολύ της Fed», λέει ο Κάρστενς. Το «κλειδί» έγκειται στο εάν η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή ή κάτι πιο μόνιμο, αν και η BIS κλίνει στην άποψη ότι πρόκειται για προσωρινή τάση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News