Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 14:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Περαιτέρω αύξηση των τιμών παραγωγού τον Μάιο 

Οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν την τρίτη μεγαλύτερη αύξησή τους κατά 2,1%

Ευρωζώνη: Περαιτέρω αύξηση των τιμών παραγωγού τον Μάιο 

Περαιτέρω «ταχύτητα» ανέβασαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Μάιο, μια ώθηση που οφείλεται κυρίως στην άνοδο στις τιμές της ενέργειας, όπως έδειξαν τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. 

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, σημείωσε άνοδο 1,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ενώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, η θετική μεταβολή ήταν ακόμη ευρύτερη της τάξεως του 9,6. 

Οι μεταβολές στις τιμές παραγωγού οι οποίες επηρεάζουν το κόστος στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, συνήθως μετακυλίεται στους καταναλωτές και αποτελεί προάγγελο της ανόδου του πληθωρισμού. 

Μπορεί τον Ιούνιο οι τιμές καταναλωτή να επιβραδύνθηκαν στο 1,9% και να εναρμονίσθηκαν με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό πλησίον αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%, ωστόσο οι αξιωματούχοι της έχουν καταστήσει σαφές, ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα το φθινόπωρο ο πληθωρισμός θα ανεβάσει απότομα ταχύτητα, φθάνοντας έως το 2,5% στο τέλος του 2021. Εντούτοις όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, η ευρεία αυτή επιτάχυνση αναμένεται να είναι πρόσκαιρη  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο σε μηνιαία βάση στο 1,8%, την ίδια ώρα που οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν την τρίτη μεγαλύτερη αύξησή τους κατά 2,1%. Ωστόσο συγκρινόμενες με τον Μάιο του 2020, οι ενεργειακές τιμές «εκτινάχθηκαν» κατά 25,1%, ενώ αυτές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%. 

Η μεγάλη αυτή μεταβολή σε ετήσια βάση ωστόσο, παρατηρείται σε σχέση με τον Μάιο του 2020, στην κορύφωση του πανικού από την πανδημία του κορωνοϊού, όταν σχεδόν τα πάντα είχαν ακινητοποιηθεί από τα lockdowns σε ολόκληρο τον κόσμο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News