Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 21:20
BUSINESS & FINANCE

Επιτροπή Εμπορίου ΗΠΑ: Εξαγορές «κατά συρροή» από τις big tech

Επιτροπή Εμπορίου ΗΠΑ: Εξαγορές «κατά συρροή» από τις big tech

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβάλει σκληρότερους κανόνες στις επιχειρηματικές συμφωνίες από τις τεχνολογικές εταιρείες. Ειδικότερα, στελέχη της Επιτροπής παρουσίασαν σήμερα στοιχεία σχετικά με μικρές εξαγορές που έχουν πραγματοποιήσει οι πέντε μεγάλοι τεχνολογικού κολοσσοί (Facebook, Google, Amazon, Apple και Microsoft), ενώ απέσυρε τις οδηγίες των κάθετων συγχωνεύσεων , δηλαδή όταν υπάρχει μεταξύ των εταιρειών σχέσεις πελάτη – προμηθευτή.

Τα στελέχη της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί πραγματοποίησαν 616 εξαγορές άνω του 1 εκατ. δολαρίων από το 2010 έως το 2019, οι οποίες όμως ήταν αρκετά μικρές, ώστε να καταγραφούν στις αρμόδιες αρχές που εξετάζουν την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού.

Η Επίτροπος Rebecca Slaughter δήλωσε ότι εξετάζοντας μία μία τις συμφωνίες δεν είναι αποδοτικό. «Βλέπω τις κατά συρροή εξαγορές σαν μία στρατηγική τύπου Pac-Man. Κάθε μεμονωμένη συγχώνευση που εξετάζεται κατά περίπτωση ενδέχεται να μην φαίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, η συνολική επίδραση εκατοντάδων μικρών εξαγορών μπορεί να οδηγήσει σε μονοπωλιακή συμπεριφορά», τόνισε. Εκτός των εξαγορών από τις τεχνολογικές εταιρείες, τα στελέχη της Επιτροπής παρουσίασαν αντίστοιχες κινήσεις και στον κλάδο της υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η Facebook βρέθηκε ενώπιον δικαστηριακής ακρόασης πέρυσι, καθώς η Επιτροπή την κατηγορούσε για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ειδικότερα, απαιτούσε την άρση των εξαγορών των Instagram και WatsApp από την Facebook.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News