Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 15:06
BUSINESS & FINANCE

Έλυσαν τα χέρια τους οι τεχνολογικές εταιρείες – Κατασκευή ημιαγωγών in-house

Έλυσαν τα χέρια τους οι τεχνολογικές εταιρείες – Κατασκευή ημιαγωγών in-house

Τέλος στο πρόβλημα έλλειψης ημιαγωγών δίνουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες προχωρούν στην κατασκευή των δικών τους τσιπ, κατάλληλων για τα δικά τους προϊόντα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Σίλικον Βάλει, μεταξύ αυτών η Apple, η Amazon, η Facebook και η Tesla, αλλά και η ασιατική Baidu έχουν όλες προγραμματίσει τη δημιουργία ειδικών μονάδων παραγωγής, προκειμένου να απεξαρτηθούν από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ημιαγωγούς.

Εκτός από την κατοχύρωση των πολυτιμων – για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων και πολλών ακόμη μηχανημάτων και συσκευών – ημιαγωγών, οι εταιρείες θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα κατάλληλα τσιπ, τα οποία θα είναι συμβατά με το δικό τους λογισμικό κα εξοπλισμό. Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να διαφοροποιηθούν από τις ανταγωνιστικές τους και να βελτιώσουν την απόδοση των προϊόντων τους.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δεκαοχτώ μήνες από την επέλαση του κορωνοϊού έχει σημειωθεί σημαντική έλλειψη των σχετικών ημιαγωγών στην αγορά, γεγονός που έχει οδηγήσει κατά καιρούς τις τιμές των σχετικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα τους υπολογιστές, ιδίως τους σταθερούς, σε υψηλότατα επίπεδα.

Οι εταιρείες

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή των δικών της ημιαγωγών το Νοέμβριο του 2020, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα καινούργια iMac και i Pad. Η Tesla μόλις πριν από 2 εβδομάδες ανακοίνωσε την κατασκευή του ημιαγωγού «Dojo», τον οποίο θα αξιοποιήσει στα δίκτυα τεχνητής νοημοσύνης. Η Baidu επίσης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή ημιαγωγού, ώστε να ενισχύσει τις διαδικασίες επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων από τις συσκευές της.

Επίσης, η Google φέρεται να πλησιάζει στην κυκλοφορία του πρώτου CPU για τα λάπτοπ της. Η Amazon επίσης έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία των δικών της ημιαγωγών, με τους οποίους θα αξιοποιήσει στην υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud). Τέλος, ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης στην Facebook είχε δηλώσει στο Bloomberg to 2019 ότι η εταιρεία προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα σειρά ημιαγωγών, οι οποίοι θα δουλεύουν «με πολύ διαφορετικό τρόπο» σε σχέση με τους περισσότερους υφιστάμενους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News