Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 13:45
BUSINESS & FINANCE

Ο νέος «Mr Amazon» αποκαλύπτεται: Τι μου έμαθε το τένις

Ο νέος «Mr Amazon» αποκαλύπτεται: Τι μου έμαθε το τένις

Εάν ο Άντι Τζάσι είχε επιτύχει το παιδικό του όνειρο, τώρα θα προπονούνταν για το επόμενο Γουίμπλετον. Αντ΄ αυτού, διοικεί έναν επιχειρηματικό γίγαντα 1,6 τρισ. δολαρίων.

Ο 53χρονος CEO της Amazon, που διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος, αποκάλυψε πώς οι εμπειρίες που είχε στα πρώιμα χρόνια της ζωής του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του ως μάνατζερ.

Η καριέρα του ως τενίστα και τα μαθήματα που πήρε από τον πατέρα του τον οδήγησαν να υιοθετήσει μία κουλτούρα σκληρής δουλειάς και να έχει ένα αίσθημα ευθύνης, χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν το διοικητικό του στυλ.

«Το τένις ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία όταν μεγάλωνα. Στην πραγματικότητα, είναι ένας δύσκολος τρόπος να μεγαλώνεις, γιατί είναι ένα τόσο ατομικό άθλημα», λέει ο Τζάσι. «Μου έδωσε πολλά μαθήματα ζωής, τα οποία με βοήθησαν τα επόμενα χρόνια».  

Οι αξίες που πήρε σε εκείνα τα χρόνια (από το τένις έμαθε να είναι επιμελής και από τον πατέρα του έμαθε να κάνει τα πράγματα σωστά), επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο διοικεί την Amazon, ομολογεί.  

Στο πρώτο σημείωμα προς τους υπαλλήλους του, ο Τζάσι τόνισε τη σημασία του να κινούνται γρήγορα, να φέρνουν σε πέρας πράγματα και να δουλεύουν σκληρά για να επιλύσουν τα προβλήματα των πελατών.  Αυτό  θεωρήθηκε ενδεικτικό της πρόθεσής του να πιέσει τους εργαζόμενους της Amazon να δουλεύουν σκληρά.

«Το τένις μου έμαθε τι συμβαίνει όταν πραγματικά δουλεύεις πάνω σε κάτι και τι συμβαίνει όταν δεν δουλεύεις», είπε ο Τζάσι. «Το τένις είναι σε μεγάλο βαθμό μία αξιοκρατία. Δεν υπάρχει ευνοιοκρατία, δεν υπάρχει πολιτική. Είτε κερδίζεις είτε χάνεις, με βάση το πώς αποδίδεις εκείνη τη στιγμή».

Η αλήθεια είναι ότι ο Τζάσι ήταν γνωστός για την τάση του να πιέζει τους υπαλλήλους του από την αρχή.  Ξεκίνησε την καριέρα του στην Amazon ως marketing manager το 1997 και από τη δεκαετία του 1990 κυκλοφορούσε ότι οι υπάλληλοι της ομάδας του δούλευαν κάποιες φορές ακόμα και όλο το βράδυ.

Ως CEO, είναι γνωστός για την ικανότητά του να καταλάβει σχεδόν αμέσως εάν κάποιος δεν έχει προετοιμαστεί καλά για μία σύσκεψη. «Το ξέρει και το κάνει σαφές», είχε πει στο CRN ένα πρώην στέλεχός του στην Amazon Web Services.

Ο Τζάσι πιστεύει ότι ο πατέρας του τον βοήθησε να χτίσει την κοσμοθεωρία του. Ήταν εκείνος που του έμαθε την αξία του να αφιερώνεσαι σε κάτι. «Ό,τι και εάν κάνεις, πρέπει είτε να το κάνεις ως το τέλος ή να μην το κάνεις καθόλου», του έλεγε.

Στην πρώτη του μέρα ως CEO, επέδειξε αυτήν ακριβώς την αφοσίωση, όταν στο σημείωμα που έγραψε προς τους εργαζόμενους, τόνιζε τη σκληρή δουλειά που είχε μπροστά του, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να δουλεύει διαρκώς για τη βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης τόσο των πελατών όσο και των υπαλλήλων της Amazon. «Να ξέρετε ότι με νοιάζει», έγραψε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News