Business & Finance Τετάρτη 21/07/2021, 10:01
BUSINESS & FINANCE

1982: Ένα παιδί με ελληνικό επίθετο ονειρεύεται να πάει στο διάστημα – Και το πετυχαίνει

1982: Ένα παιδί με ελληνικό επίθετο ονειρεύεται να πάει στο διάστημα – Και το πετυχαίνει

Τα περισσότερα μικρά αγόρια σε όλο τον κόσμο ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες όταν μεγαλώσουν. Όμως αυτά που πράγματι θα το καταφέρουν στη ζωή τους, είναι μετρημένα στα δάκτυλα. 

Για τον Τζεφ Μπέζος, η χθεσινή ιστορική πτήση με τον πύραυλο New Shepard ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μάλιστα το είχε αποκαλύψει ο ίδιος το 1982, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Miami Herald, ως ο αριστούχος του Λυκείου του. 

Ο 18χρονος τότε Μπέζος ήθελε να χτίσει «διαστημικά ξενοδοχεία, πάρκα αναψυχής και αποικίες για δύο ή τρία εκατομμύρια άτομα, που θα βρίσκονται σε τροχιά».  

«Η όλη ιδέα έχει στόχο να προστατεύσει τη γη», είχε πει στην εφημερίδα. Ο στόχος του ήταν να μπορεί να μεταφέρει τους ανθρώπους στο διάστημα, ώστε η γη να γίνει ένα πάρκο. 

Ο Μπέζος ίδρυσε την Blue Origin το 2000, για να κυνηγήσει αυτό το παιδικό όνειρο που είχε να ταξιδέψει στο διάστημα αλλά και να χτίσει μία κοινωνία εκατομμυρίων ανθρώπων που θα ζουν και εργάζονται μακριά από τη γη. 

Η ιδέα της εταιρείας του ήρθε γύρω στο 1999, όταν είδε την ταινία «October Sky», που μιλά για έναν μαθητή που θέλει να φτιάξει διαστημόπλοια. 

Ο Μπέζος χρειάστηκε 15 χρόνια για την πρώτη επιτυχημένη εκτόξευση και προσγείωση του New Shepard. Και χθες, η Blue Origin έγραψε ιστορία, εκτοξεύοντας τον πλουσιότερο, τον γηραιότερο και τον νεότερο άνθρωπο που έχουν βρεθεί ποτέ στο διάστημα με τον πύραυλο New Shepard. 

Η αλήθεια πίσω από το όνομα Μπέζος 

Την εποχή που η Amazon άρχισε να γιγαντώνεται και το όνομα του Τζεφ Μπέζος να γίνεται γνωστό, πολλοί στην Ελλάδα πίστευαν λανθασμένα ότι ο επιχειρηματίας έχει κάποια ελληνική ρίζα. Στην πραγματικότητα, γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1954 στο Αλμπουκέρκι του Νιου Μέξικο, ως Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. 

Η μητέρα του, Τζάκλιν, ήταν 17 ετών όταν τον γέννησε και ο πατέρας του, Τεντ Γιόργκενσεν, είχε ένα μαγαζί με ποδήλατα. 

Οι γονείς του παντρεύτηκαν όταν έμαθα ότι η Τζάκλιν ήταν έγκυος, αλλά χώρισαν το 1965. Στη συνέχεια, η μητέρα του γνώρισε και παντρεύτηκε τον Μιγκέλ (Μάικ) Μπέζος, έναν μετανάστη από την Κούβα. Ο Μάικ υιοθέτησε επίσημα τον Τζεφ το 1968 και εκείνος πήρε το όνομά του, σε ηλικία τεσσάρων ετών. 

Το 1986 αποφοίτησε από το Πρίνστον, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και πληροφορική. Το 1990 έπιασε δουλειά σε μία επενδυτική τράπεζα στη Νέα Υόρκη, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα παραιτήθηκε, για να μετακομίσει στο Σιάτλ και να ανοίξει ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Η Amazon, πούλησε το πρώτο της βιβλίο τον Ιούλιο του 1995. Όλα τα άλλα, τα έχει γράψει η ιστορία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News