Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 15:12
BUSINESS & FINANCE

Γιατί το επόμενο iPhone σας θα κοστίζει ακριβότερα 

Γιατί το επόμενο iPhone σας θα κοστίζει ακριβότερα 

Ακριβότερες θα γίνουν μία σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές για τους καταναλωτές, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών ανεβάζει τις τιμές των τσιπ της έως και κατά 20%. 

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές των πιο προηγμένων τσιπ της κατά 10%. Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία χρησιμοποιούνται από πελάτες όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ανατιμηθούν κατά 20%. 

Οι αυξημένες τιμές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αργότερα μέσα στο 2021 ή το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. 

Η Apple είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της TSMC και τα iPhones χρησιμοποιούν προηγμένους μικροεπεξεργαστές της εταιρείας. Παρόλα αυτά, δεν είναι γνωστό πόσο ακριβότερα θα πρέπει να πληρώσει η Apple. 

Η αύξηση στις τιμές των τσιπ έρχεται εν μέσω της μεγάλης έλλειψης ημιαγωγών, η οποία έχει επηρεάσει όχι μόνο την Apple αλλά και τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors και η Toyota. Αυτό το μήνα, η GM αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο σε τρία εργοστάσιά της που κατασκευάζουν φορτηγάκια, ενώ η Toyota ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 40% την παραγωγή της τον Σεπτέμβριο. 

Οι ημιαγωγοί είναι μόνο ένα κομμάτι του κόστους παραγωγής ενός αυτοκινήτου ή ενός smartphone, όμως η αύξηση στις τιμές της TSMC θα μπορούσε να γίνει αισθητή στις τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές το 2022, εκτός και εάν οι εταιρείες αποφασίσουν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος. 

Ήδη, πάντως, οι ελλείψεις στα τσιπ έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των laptops, τα οποία είναι σε μεγάλη ζήτηση, λόγω της τηλεργασίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News