Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 21:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα μέτρα πίεσης στους τεχνολογικούς κολοσσούς 

ΗΠΑ: Νέα μέτρα πίεσης στους τεχνολογικούς κολοσσούς 

Νομοσχέδιο το οποίο έχει στόχο να περιορίσει τον υπερβολικό έλεγχο που ασκούν στα καταστήματα εφαρμογών οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Google, παρουσίασαν τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στις Big Tech. 

Ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και η Έιμι Κλομπουσάρ των Δημοκρατικών και η Μάρσα Μπλάκμπερν των Ρεπουμπλικανών συνεργάστηκαν για τον καταρτισμό του νομοσχεδίου, το οποίο αν ψηφιστεί θα απαγορεύει στα μεγάλα καταστήματα εφαρμογών να απαιτούν από τους προγραμματιστές ξένων εφαρμογών να χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών τους. Επίσης θα τους απαγορεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εφαρμογές που προσφέρουν διαφορετικές τιμές ή προσφορές μέσω άλλου καταστήματος εφαρμογών ή συστήματος πληρωμών.

«Βρήκα την κατάχρηση αυτή της Apple και της Google τόσο βαθιά προσβλητική σε τόσα πολλά επίπεδα», δήλωσε ο Μπλούμενταλ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. «Η ισχύς τους έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία “καταπνίγοντας” και “στραγγαλίζοντας” την καινοτομία».

Για την Apple αυτό που διακυβεύεται είναι ήσσονος σημασίας, καθώς το App Store της αποφέρει έσοδα της τάξεως των 53,8 δισ. δολαρίων ενισχύοντας τα ταμεία της, την ώρα που οι πωλήσεις των smartphones υποχωρούν. 

Η Tile, η οποία κατασκευάζει ετικέτες που εντοπίζουν χαμένα αντικείμενα, διαμαρτυρήθηκε νωρίτερα φέτος για την κυκλοφορία ενός ανταγωνιστικού προϊόντος από την Apple.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά εκπρόσωπός της επικαλέστηκε προηγούμενες δηλώσεις της εταιρείας, με τις οποίες σημείωνε ότι στις συσκευές Android συχνά είναι εγκατεστημένα με δύο ή περισσότερα καταστήματα εφαρμογών.

Ο έλεγχος της Apple επί των εφαρμογών στο κατάστημά της και οι προμήθειες 15% έως 30% για τις ψηφιακές πωλήσεις έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ. 

Μια παρόμοια αναθεώρηση του νόμου που εισήχθη στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να καταστεί ο πρώτος νόμος που θα περιορίσει σε παγκόσμιο επίπεδο τις χρεώσεις εντός του καταστήματος της Google. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News