Business & Finance Τρίτη 24/08/2021, 15:21
BUSINESS & FINANCE

O Τιμ Κουκ 10 χρόνια στα «παπούτσια» του Στιβ Τζομπς: Τι έκανε και τι δεν έκανε

O Τιμ Κουκ 10 χρόνια στα «παπούτσια» του Στιβ Τζομπς: Τι έκανε και τι δεν έκανε

Δεν είναι εύκολο να «γεμίσεις τα παπούτσια» του πιο φημισμένου CEO της Επιχειρηματικής Αμερικής. Όμως αυτό ακριβώς κλήθηκε να κάνει στις 24 Αυγούστου του 2011 ο Τιμ Κουκ, όταν διαδέχθηκε τον Στιβ Τζομπς στο τιμόνι της Apple. Μία δεκαετία αργότερα, ο Κουκ δεν έχει καταφέρει απλά να βγει από τη σκιά του θρυλικού επιχειρηματία, αλλά και να μεταμορφώσει την εταιρεία του στην πολυτιμότερη επιχείρηση του κόσμου.

Με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της και δεκάδες εκατομμύρια developers να έχουν χτίσει επιχειρήσεις πάνω στις πλατφόρμες software της, η Apple είναι σήμερα και μία από τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.  

Βαριά άρρωστος, ο Στιβ Τζομπς αναγκάστηκε να παραδώσει τα ηνία της Apple το καλοκαίρι του 2011, δύο μήνες πριν από τον θάνατό του. Έκτοτε, η κεφαλαιοποίηση της Apple γιγαντώθηκε κατά 600%, σχεδόν στα 2,5 τρισ. δολάρια, ενώ τα ετήσια έσοδά της υπερδιπλασιάστηκαν.

Εάν ο Τζομπς ήταν γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί επαναστατικές συσκευές που επανακαθορίζουν την εμπειρία τεχνολογίας για τους καταναλωτές, ο Κουκ υπήρξε εκείνος που επέκτεινε το οικοσύστημα της Apple, δημιουργώντας μία σειρά από συνδρομητικές υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία «συμπληρώνουν» το μεγάλο δημιούργημα του προκατόχου του, το iPhone.

Υπό τον Κουκ, η Apple έχει μεταμορφωθεί από εταιρεία ακριβών ηλεκτρονικών συσκευών σε έναν επιχειρηματικό γίγαντα με δραστηριότητες που εκτείνονται από μία υπηρεσία πληρωμών έως ένα κινηματογραφικό στούντιο οσκαρικού επιπέδου. Ως CEO, έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 εξαγορές.

Στο εσωτερικό της Apple, ο Κουκ κληρονόμησε μία επιχείρηση που ήταν γνωστή για τις σκληρές απαιτήσεις της από τους εργαζόμενους. Όμως εκείνος διοικεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες σε μία εποχή που οι υπάλληλοι του κλάδου γίνονται όλο και πιο ενεργοί στα κοινωνικά ζητήματα. Όσο για τον ίδιο τον Κουκ, το 2014 έγινε ένας από τους πρώτους ανοικτά ομοφυλόφιλους CEOs σε αυτό το επίπεδο των επιχειρήσεων και έχει υπάρξει υπέρμαχος των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.

Χωρίς όλα αυτά να σημαίνουν ότι ο Κουκ δεν είχε και «στραβοπατήματα» αυτή τη δεκαετία. Το «Batterygate», δηλαδή το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι η Apple έκανε σκόπιμα τα παλιά iPhones να λειτουργούν πιο αργά, για να ενθαρρύνει τους χρήστες τους να αγοράζουν τα νέα μοντέλα, αλλά και οι κατηγορίες για τις κακές συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα προϊόντα της, είναι μερικά από αυτά.

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Τιμ Κουκ είναι να κυκλοφορήσει ένα προϊόν τόσο επιτυχημένο και επαναστατικό σαν το iPhone. Παρόλα αυτά, μπόρεσε να συνεχίσει να γιγαντώνει την Apple και χωρίς αυτό.

«Είναι πιθανότατα η πιο επιτυχημένη μετάβαση από ένας ισχυρό CEO σε έναν άλλο ισχυρό CEO στην επιχειρηματική ιστορία», λέει στο CNN ο Μάικ Μπέιλι, της FBB Capital Partners.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News