Business & Finance Παρασκευή 6/08/2021, 08:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα τεχνολογία της Apple είναι για καλό σκοπό. Αλλά προκαλεί ανησυχίες

Η νέα τεχνολογία της Apple είναι για καλό σκοπό. Αλλά προκαλεί ανησυχίες

H Apple παρουσίασε ένα νέο σύστημα, με το οποίο μπορεί να εντοπίζει υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στις συσκευές των πελατών της.

Πριν αποθηκευτεί μία εικόνα στο iCloud Photos, η τεχνολογία θα αναζητεί ταυτοποιήσεις με ήδη γνωστό υλικό παιδικής κακοποίησης. Όταν θα εντοπίζεται τέτοιο υλικό ένας υπάλληλος στη συνέχεια θα εκτιμά την κατάσταση και θα ενημερώνει τις αρχές. 

Μερίδα ειδικών πάντως ανησυχεί ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να εντοπίζονται στα κινητά πολιτικές απόψεις ή άλλο υλικό που απολυταρχικά καθεστώτα απαγορεύουν. Φοβούνται δηλαδή ότι κάποιες κυβερνήσεις θα θελήσουν να τη χρησιμοποιήσουν για να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους και όχι να εντοπίζουν δίκτυα παιδεραστίας. Η Apple διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην γίνει κατάχρηση της νέας τεχνολογίας. 

Συστήματα Big Brother στην Κίνα

Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Κίνα γίνεται από τις μεγάλες εταιρείες και όχι μόνο εκτεταμένη χρήση λογισμικών, με τα οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται ουσιαστικά υπό διαρκή παρακολούθηση. Το λεγόμενο «τρίτο μάτι» έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, αλλά συνεχίζει το έργο του απρόσκοπτα, αφού δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση από το Πεκίνο. Σάλο έχει προκαλέσει και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η κινεζική εταιρεία Taigusys για να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των εργαζομένων της. Το σύστημα εντοπίζει και παρακολουθεί τις εκφράσεις του προσώπου και δίνει αναφορές για το πώς αισθάνονται. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News