Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 19:37
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Ελλείψεις στις πρώτες ύλες και σε ημιαγωγούς – Πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Ευρωζώνη: Ελλείψεις στις πρώτες ύλες και σε ημιαγωγούς – Πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών ανήλθε η διαφορά μεταξύ παραγωγής προϊόντων και παραγγελιών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit. Η αδυναμία ανταπόκρισης στη ζητηση οφείλεται στις τεράστιες αναταραχές που προκλήθηκαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας.

Ειδικότερα, η έρευνα της IHS Markit καταδεικνύει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη στις δραστηριότητές τους. Παρόλα αυτά, διαμαρτυρήθηκαν για αξιοσημείωτες ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά, καθώς και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προϊόντων εξαιτίας της πανδημίας.

Εξαιρετικά ισχυρό ήταν το πλήγμα στον μεταποιητικό κλάδο και ιδίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες του μπλοκ, καθώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση ελλείψει βασικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών, μετάλλων, πλαστικού και ξύλου. Επίσης, υπήρξαν περίοδοι με ελλείψεις και σε φορτηγά πλοία.

Μεγάλες επιχειρήσεις που εδράζουν ή δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη έχουν προειδοποιήσει πως οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος. Ενδεικτικά, το μεγαλύτερο εργοστάστιο της Volkswagen στο Wolfburg, το οποίο απασχολεί 60.000 εργαζομένους επανεκκίνησε τη λειτουργία του μετά την καλοκαιρινή διακοπή με μονές βάρδιες. Επίσης, η Audi, η BMW και η Daimler έχουν θέσει σε αναστολή χιλιάδες εργαζομένους λόγω των διακοπών παραγωγής που προκλήθηκαν από την έλλειψη ημιαγωγών. Η Adidas και η Puma έχουν υποστεί ζημίες, καθώς τα εργοστάσιά τους στο Βιετνάμ έκλεισαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταστολή του κορωνοϊού.

Η αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες φαίνεται πως είναι ο καίριος ή και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η παραγωγή μένει πίσω. Αντιθέτως, οι παραγωγικές μονάδες είναι διατεθειμένες να στελεχώσουν περισσότερα άτομα για την κάλυψη της ενισχυμένης ζήτησης, ενώ η Ευρωζώνη βρίσκεται καθ’οδόν για την ανάκαμψη από την πανδημία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News