Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 19:40
BUSINESS & FINANCE

Porsche: Το πρώτο εργοστάσιο εκτός Ευρώπης – Σπάει το «Made in Germany»

Porsche: Το πρώτο εργοστάσιο εκτός Ευρώπης – Σπάει το «Made in Germany»

Το πρώτο εργοστάσιο εκτός Ευρώπης θα ανοίξει η Porsche από το 2022, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φαίνεται πως διακόπτει την πάγια τακτική της για κατασκευή εργοστασίων μόνον κοντά στην βάση της στην Στουτγκάρδη.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της Porsche, μία μικρή μονάδα παραγωγής θα στηθεί στη Μαλαισία και θα αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση της ασιατικής αγοράς, όπου η ζήτηση για Porsche αυξάνεται προοδευτικά. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή για εισαγόμενα αυτοκίνητα λόγω των υψηλών δασμών και φόρων εισαγωγής.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, η Porche είχε ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής Cayenne στη Σλοβακία, όπου φάνηκε να απομακρύνεται από το σλόγκαν της «Made in Germany», το οποίο προωθούσε ως εγγύηση ποιότητας και συνέχειας στην παραγωγή των αυτοκινήτων. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων της εξακολουθούν να κατασκευάζονται στη Γερμανία και για παράδειγμα, το νέο ηλεκτρικό Taycan διαφημίζεται ως «σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Γερμανία».

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Porsche, Oliver Blume είχε δηλώσει στους Financial Times ότι δεν προγραμματίζεται ανέγερση εργοστασίου στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πιο κερδοφόρος αγορά για την Porsche. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι είναι προνομιούχο για την εταιρεία να μπορεί να παράγει αυτοκίνητα εντός Ευρώπης και να τα διαθέτει στην Κίνα.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Albrecht Reimold, υπευθύνου για την παραγωγή στην Porsche, η εταιρεία ήταν αρκετά τυχερή, ώστε λόγω προσεκτικού προγραμματισμού, τα εργοστάσιά της μπορούν να ανταποκριθούν στην τρέχουσα και μελλοντική παγκόσμια ζήτηση. Όσον αφορά τη νέα μονάδα παραγωγής στη Μαλαισία ο Reimold δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς και παρότι είναι ένα μικρό project και γίνεται κατ’εξαίρεσιν δείχνει την διάθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας να μάθει και να προσαρμοστεί ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες της αγοράς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News