Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 20:29
BUSINESS & FINANCE

Θα συνεχίσουν οι υψηλές τιμές σε αυτοκίνητα και υπολογιστές – Τεράστιες ελλείψεις στην αγορά

Θα συνεχίσουν οι υψηλές τιμές σε αυτοκίνητα και υπολογιστές – Τεράστιες ελλείψεις στην αγορά

Μολονότι οι καταναλωτές ανέμεναν σύντομα την κανονικοποίηση στην αγορά επεξεργαστών και αυτοκινήτων, η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, όπου συσσωρεύεται μεγάλο μέρος της διεθνούς παραγωγής, αποτρέπει την επιστροφή της παραγωγής, και κατ’επέκταση των τιμών, σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που καταδεικνύει ελλείψεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, είνα η Toyota, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι περιόρισε την παραγωγή κατά 40% στην Ιαπωνία, καθώς διατηρεί κλειστά από τον περασμένο Σεπτέμβριο 14 εργοστάσια στη χώρα. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως προχωρά σε περαιτέρω διακοπές λειτουργίας εργοστασίων της. Για παράδειγμα, η παραγωγή της στη Βόρειο Αμερική αναμένεται πως θα περιοριστεί μεταξύ 40% και 60%. Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνει και η Volkswagen, δηλαδή το νούμερο 2 στον κλάδο των αυτοκινήτων, καθώς και οι General Motors, Ford και Stellantis. Ελλείψεις στα εξαρτήματα καταγράφουν επίσης η Tesla όπως και η Nikola, η οποία προσπαθεί να κυκλοφορήσει τα πρώτα ηλεκτρικά φορτηγά μέχρι το τέλος του έτους.

«Η νέα έξαρση της COVID-19 στην Ασία – για παράδειγμα στη Μαλαισία – οδηγούν σε μία νέα αποδιοργάνωση των μονάδων παραγωγής» σημαντικών υλικών, δήλωσε πρόσφατα η Volkswagen. «Όπως είναι τα πράγματα, αναμένουμε ότι η προσφορά των τσιπ θα παραμείνει πολύ ασταθής και περιορισμένη το τρίτο τρίμηνο του 2021. Δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω ρυθμίσεις στην παραγωγή», συμπλήρωσε στη δήλωσή της.

Παρότι η παραγωγή έχει περιοριστεί από την πλευρά των εργοστασίων και της μεταφοράς, η ζήτηση για τα αυτοκίνητα και για υπολογιστές έχει ήδη ανακάμψει. Μάλιστα, η ζήτηση για υπολογιστες, βιντεοκονσόλες και άλλα ηλεκτρονικά είδη ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και για αυτοκίνητα. Ωστόσο, οι τιμές για τα είδη αυτά φαίνεται πως θα συνεχίσουν να είναι υψηλότατες λόγω της έλλειψης των βασικών υλικών κατασκευής τους στην αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News