Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 14:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Volkswagen: Η κρίση των μικροτσίπς παρατείνει τις καλοκαιρινές διακοπές

Ανησυχία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

Volkswagen: Η κρίση των μικροτσίπς παρατείνει τις καλοκαιρινές διακοπές

Δύσκολο προμηνύεται το ξεκίνημα της φετινής σεζόν στα εργοστάσια της Volkswagen, τα οποία μετά τις άδειες του καλοκαιριού καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα. Αυτή των ελλείψεων μικροτσίπς.

Το εργοστάσιο του Βόλφσμπουργκ, το οποίο απασχολεί περίπου 60.000 άτομα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με μόλις μία βάρδια, καθώς η έλλειψη βασικών εξαρτημάτων βάζει σημαντικά «φρένα» στους ρυθμούς της παραγωγής. 

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Audi, θυγατρικής του Ομίλου, αποφάσισε να επεκτείνει κατά μία εβδομάδα την καλοκαιρινή άδεια, σε μια κίνηση που συνδέεται άρρηκτα με την κρίση των μικροτσίπς. 

Το πρόβλημα ανάγεται αφενός στην αυξημένη ζήτηση, ως απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημία, αφετέρου στα περιοδικά «λουκέτα» των εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπς στη νοτιοανατολική Ασία (εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού). 

Σύμφωνα με έρευνα του Susquehanna Financial Group, το σοβαρό έλλειμμα μικροτσίπς θα συνεχίσει να προβληματίζει την αγορά για αρκετούς μήνες ακόμη, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 20 εβδομάδες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όπως είναι φυσικό, αντίστοιχα ζητήματα καλούνται να διαχειριστούν κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με την ιαπωνική Toyota να ανακοινώνει χθες τη μείωση της παραγωγής κατά 40% για τον Σεπτέμβριο. 

Το ίδιο έχουν εξαγγείλει ότι θα πράξουν και οι General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW και Renault.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News