Business & Finance Τρίτη 17/08/2021, 20:15
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αμισθί δούλεψε το 40% των πρακτικάριων το 2020

ΗΠΑ: Αμισθί δούλεψε το 40% των πρακτικάριων το 2020

Τα 20,76 δολάρια έφτασαν κατά μέσον όρο οι αποδοχές των πρακτικάριων σε 267 αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως η Adidas και η Dell, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,22 δολαρίου σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για αποτέλεσμα σχετικής έκθεσης από την οργάνωση NACE (National Association of Colleges and Employers). Ωστόσο, στις μικρότερες επιχειρήσεις ή και ακόμη σε πολλές περιπτώσεις στους μεγάλους επιχειρησιακούς ομίλους, οι αποδοχές των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων ήταν μηδαμινές. Συγκεκριμένα, περισσότερο του 40% πραγματοποίησε την πρακτική του αμισθί.

Η άμισθη πρακτική είναι παγιωμένη τακτική σε μικρές και μεγάλες εταιρείες και πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει υψηλή αξία, διότι δίνει στους συμμετέχοντες μεγάλη ευελιξία να γνωρίσουν έναν συγκεκριμένο κλάδο, χωρίς ωστόσο να φέρουν μεγάλες ευθύνες. Αντιθέτως, άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ως πρώτη προτεραιότητα να αποκτήσουν μία καλή εργασιακή εμπειρία.

Ανεξαρτήτως των αποδοχών όμως, η ίδια έκθεση προβλέπει παράλληλα μείωση του αριθμού των προσλήψεων σε θέσεις πρακτικής κατά 0,5% το 2021, ως απόηχος της πανδημίας. Η εν λόγω μείωση αποτυπώνει μία γενικότερη αλλαγή στρατηγικής στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναδιοργανώνουν τις ανάγκες τους, προκειμένου να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο ή κέρδος από την πανδημία. Μεταξύ των εργοδοτών που διατήρησαν τα προγράμματα πρακτικής κατά το περασμένο καλοκαίρι, το 72% τα πραγματοποίησαν εξ αποστάσεως. Οι νέοι απόφοιτοι που συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα απογοητεύτηκαν από την ποιότητά τους. Ωστόσο, η πλειοψηφία συμφωνεί πως δεν υπήρξαν εκπτώσεις στην αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της NACE, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που προσελήφθησαν σε θέσεις πρακτικής ήταν άνδρες και εξ αυτών η πλειοψηφία λευκοί. Ένα ακόμη ενδιαφέρον πόρισμα της έκθεσης είναι ότι μεταξύ δύο ισάξιων υποψηφίων, οι εργοδότες επέλεξαν αυτόν που είχε στο βιογραφικό του κάποια θέση ως επικεφαλής ομάδας ή γενικότερα ηγετική θέση.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News