Start Ups Σάββατο 28/08/2021, 16:57
START UPS

Zeekr: Το «παιδί» της Geely άντλησε 500 εκατ. δολάρια

Zeekr: Το «παιδί» της Geely άντλησε 500 εκατ. δολάρια

Το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης με εξωτερικούς επενδυτές άντλησε η Zeekr, η θυγατρική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Geely. Ανάμεσα στις εταιρείες επενδύτριες συμπεριλαμβάνονται ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Intel, η κατασκευάστρια της μπαταριών CATL και η κινεζική εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας, Bilibili.

Ο όμιλος Zhejiang Geely Holding που έχει εξαγοράσει τη Volvo και κατέχει το 9,7% της Daimler, ίδρυσαν από κοινού με τη Geely Automobile τη Zeekr τον περασμένο Μάρτιο για να ανταγωνιστούν εταιρείες, όπως η Tesla και η κινεζική Nio και στο πλαίσιο αυτό επένδυσαν 2 δισ. γιουάν (308,4 εκατ. δολάρια) στην νεοσύστατη εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της startup, οι επενδυτές θα κατέχουν από κοινού το 5,6% των μετοχών της εταιρείας, αποτιμώντας την σε περίπου 9 δισ. δολάρια, ενώ ο οικονομικός διευθυντής Γιουάν Τζινγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για δυνητική Αρχική Δημόσια Προσφορά.

Η εταιρεία η οποία απευθύνεται κυρίως σε νεαρότερους πελάτες, κατασκευάζει το μοντέλο Zeekr 001 και αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες παραδόσεις αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ έχει θέσει ως στόχο περί των 650.000 πωλήσεων έως το 2025. Ο Γιουάν ανέφερε ότι για το 2021, η εταιρεία έχει καλυφθεί από πλευράς παραγγελιών.

Οι εταιρείες επενδύτριες αναμένεται να συνεισφέρουν την τεχνογνωσία τους στην ευφυή συνδεσιμότητα, στις μπαταρίες, τις αγορές νέων καταναλωτών και τις πρώτες ύλες, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται όλο και περισσότερο με τεχνολογικές εταιρείες, κατασκευάστριες μπαταριών και εξορυκτικές εταιρείες, προκειμένου να αναπτύξουν καινούργια προϊόντα και να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες και τα απαραίτητα εξαρτήματα, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Η Zeekr, όπως και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες προμήθειες ημιαγωγών για να διατηρήσει την παραγωγή της στα ίδια επίπεδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News