Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Συμμαχία» των τεχνολογικών για κυβερνητική δράση στην έλλειψη chips

Τα δύο κόμματα θα πρέπει να μην κάνουν διακρίσεις υπέρ κάποιου κλάδου

ΗΠΑ: «Συμμαχία» των τεχνολογικών για κυβερνητική δράση στην έλλειψη chips

Μερικές εκ των μεγαλυτέρων τεχνολογικών αμερικανικών εταιρειών μαζί με κάποιες του κλάδου της τηλεπικοινωνίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Ουάσιγκτον, να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ημιαγωγών, η έλλειψη των οποίων που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς κλάδους, τα οποία όσο περνάει ο καιρός εντείνονται. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι Apple, Microsoft και Alphabet μητρική της Google, θα σχηματίσουν μαζί με την Intel ένα λόμπι, το οποίο θα ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η νέα συμμαχία με την ονομασία Συμμαχία για Ημιαγωγούς στην Αμερική, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης η Amazon Web Services, αλλά και εταιρείες από άλλους κλάδους με μεγάλη ζήτηση για chips, όπως οι AT&T, Cisco Systems, General Electric, Hewlett Packard και Verizon, δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς βουλευτές να επιταχύνουν τη διαδικασία χρηματοδότησης μέσω του νόμου Ημιαγωγοί για την Αμερική, μια χρηματοδότηση το ύψος της οποίας όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανέλθει στα 50 δισ. δολάρια.

«Μια ευρείας κλίμακας χρηματοδότηση μέσω του νόμου θα βοηθήσει την Αμερική να χτίσει την επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα που είναι απαραίτητη για να έχουμε περισσότερο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες τεχνολογίες θα βρίσκονται στη θέση τους όταν τις χρειαζόμασθε», αναφέρεται στην ανακοίνωση  της συμμαχίας, προς τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. 

Την ίδια ώρα όμως επισημαίνουν, ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να μην κάνουν διακρίσεις υπέρ κάποιου κλάδου, υποδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος είναι και αυτός που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την έλλειψη ημιαγωγών. 

Από τη μεριά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες ασκούν επίσης πιέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο εφοδιασμό, ωστόσο όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Reuters, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, να ανακατευθύνουν τις προμήθειες προς τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κάνοντας χρήση του νόμου εθνικής ασφάλειας, φοβούμενοι ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους κλάδους. 

Ήδη η Ford έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή της κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων ημιαγωγών. 

Πλήγμα έχουν δεχθεί και οι τεχνολογικές εταιρείες μικρότερης κλίμακας εντούτοις, με την Apple να αναφέρει ότι τα αναμενόμενα έσοδα που θα χάσει από την έλλειψη ημιαγωγών θα ανέλθει στα 3 με 4 δισ. δολάρια το τρέχον τρίμηνο, ένα ποσό βέβαια σχετικά αμελητέο από τα 72,8 δισ. δολάρια που αναμένουν οι αναλυτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News