Business & Finance Πέμπτη 19/08/2021, 21:36
BUSINESS & FINANCE

Facebook: Στα δικαστήρια παλεύοντας να μην διασπαστεί

Facebook: Στα δικαστήρια παλεύοντας να μην διασπαστεί

Νέα προσπάθεια διάσπασης της Facebook κατέβαλε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), υποβάλλοντας εκ νέου καταγγελία για μονοπώλιο στα κοινωνικά δίκτυα και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Μόλις δύο μήνες πριν, το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα της FTC λόγω ανεπαρκών αποδείξεων.

Στη νέα καταγγελία, η οποία είναι εμφανώς εκτενέστερη από την προηγούμενη, η FTC προβάλλει αναλυτικότερα τα ίδια επιχειρήματα. Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι η Facebook προχώρησε σε εξαγορές, μεταξύ αυτών της Instagram και της WhatsApp, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού και μονοπωλώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αρνήθηκε την πρόσβαση εφαρμογών (apps) στην πλατφόρμα της, το οποίο απαγορεύεται από το αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Ελέγχουμε την τροποποιημένη καταγγελία της FTC και θα μπορούμε σύντομα να πούμε περισσότερα», δήλωσε η Facebook σήμερα, η οποία οφείλει να υποβάλει την απάντησή της μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες νομικές διαμάχες που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η Facebook, ενώ παράλληλα δέχεται πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού. Στην περίπτωση ήττας, η Facebook ενδέχεται να χρειαστεί να εκποιήσει είτε το Instagram είτε το Whatsapp.

Επικεφαλής των προσπαθειών διάσπασης είναι η πρόεδρος της FTC, Lina Khan, η οποία έχει μιλήσει επανειλημμένως για την ανεξέλεγκτη ισχύ των τεχνολογικών εταιρειών. Μάλιστα, πέρυσι βοήθησε στη σύνταξη έκθεσης για την εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης των Amazon, Apple, Google και  Facebook στην αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News