Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 12:04
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος δύο ταχυτήτων για τη Wall Street: Τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ

Οκτώβριος δύο ταχυτήτων για τη Wall Street: Τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ

Για την Wall Street, ο Οκτώβριος είχε δύο πολύ διακριτές πλευρές. Από τη μία, ο Dow Jones ολοκλήρωσε χθες έναν μήνα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 1976. Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έριξαν τον Nasdaq σε επίπεδα που επανέφεραν μνήμες από τη φούσκα του dot com τη δεκαετία του 2000.

Ο Dow Jones

Παρότι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις εισηγμένες στον Dow Jones σχημάτιζαν μία μικτή εικόνα για την οικονομία, στην αγορά επικράτησε ευφορία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πως η Fed πρόκειται να επιβραδύνει το ρυθμό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αύριο, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της. Οι επενδυτές όμως θα αναζητήσουν τυχόν ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να εξετάζει μια επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων στο μέλλον. Μάλιστα, λόγω των προσδοκιών αυτών, και ο S&P καταγράφει μεγάλα κέρδη σχεδόν 9% τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Nasdaq

Από την άλλη πλευρά, ο Οκτώβριος ήταν πανωλεθρία για τον βαριά τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να καταγράφουν σαρωτικές απώλειες. Το 2022 ήταν ήδη ιδιαίτερα οδυνηρό για τις μετοχές των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, με αποκορύφωμα όμως την περασμένη εβδομάδα, όποτε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και ιδίως οι προβλέψεις των εταιρειών για το επόμενο διάστημα απογοήτευσαν τους επενδυτές οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.

Ειδικότερα, μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι Big Tech διέγραψαν από την κεφαλαιοποίησή τους τουλάχιστον 255 δισ. δολάρια, ενώ το sell off αναμένεται να συνεχιστεί, αφού οι μετοχές αυτές είναι ευάλωτες σε αλλαγές στην νομισματική πολιτική από την Fed και γενικότερα σε περιόδους ανασφάλειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ο Dow σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων δεκαετιών

Σε αχαρτογράφητα νερά οι Big Tech: Πανωλεθρία την τελευταία εβδομάδα

Οι επενδυτές «πυροβολούν» τη Meta: Δεν πείθει ο Ζάκερμπεργκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News