Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 21:40
ΑΓΟΡΕΣ

Nasdaq: Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια οι ρευστοποιήσεις της εβδομάδας

Nasdaq: Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια οι ρευστοποιήσεις της εβδομάδας

Μία σειρά από ορόσημα «έσπασαν» αυτή την εβδομάδα για τις μετοχές τεχνολογίας: η Apple έπαψε να είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη, η Amazon.com βρίσκεται στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε διάρκεια 14 ετών και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο. 

Για όλα αυτά φταίει η Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της σπεύδουν σε πολύ πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Και τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς που πλήττουν τις προβλέψεις για την κερδοφορία. Και οι αποτιμήσεις που είναι έτοιμες να «σκάσουν» και το χάος που επικρατεί αγορά κρυπτονομισμάτων. 

Έντονες αυξομειώσεις

Οι μετοχές τεχνολογίας γνώρισαν τις πιο έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις από το 2008

Πηγή: Bloomberg

 

«Η προοπτική μου για την τεχνολογία είναι θετική, όμως η προσαρμοστική πολιτική της Fed έχει γίνει μία πολύ επώδυνη διαδικασία», αναφέρει η Κριστίνα Χούπερ, στρατηγική αναλύτρια της Invesco, που βλέπει την πιο «γερακίσια» στάση της Fed ως το βασικό καταλύτη πίσω από τις ρευστοποιήσεις. 

Τα πιο σημαντικά γεγονότα της εβδομάδας:

1. Εξανεμίστηκαν 982 δισ.δολάρια 

Η πτώση της εβδομάδας έχει διαγράψει σχεδόν 982 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του Nasdaq 100, με βάση το κλείσιμό του την Πέμπτη, με τον τεχνολογικό κλάδο να εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της τρύπας. Η Microsoft απώλεσε περίπου 120 δισ. δολάρια σε αξία, πτώση που ώθησε την κεφαλαιοποίησή της κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια. Η πτώση 48 δισ. δολαρίων της Amazon ήταν σχεδόν αρκετή για να την απομακρύνει ολοσχερώς από το κλαμπ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η απώλεια των 200 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση της Apple ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να χάσει τον τίτλο της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο, με αποτέλεσμα να υποσκελιστεί από τη Saudi Aramco για πρώτη φορά από το 2020.

2. Καθοδικό σερί

Οι βίαιες ρευστοποιήσεις του τεχνολογικού κλάδου αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της στροφής των επενδυτών από τον χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής και του Διαδικτύου. Η μετοχή της Amazon υποχώρησε άνω του 4% αυτή την εβδομάδα, στην έβδομη διαδοχική εβδομάδα απωλειών και στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το Μάρτιο του 2008. Η Apple, με απώλειες 8,2%, παρουσιάζει πτώση για έβδομη διαδοχική εβδομάδα. 

Επίσης, το ΕΤF iShares iShares Expanded Tech-Software oδεύει στην έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από το 2014. Ο Nasdaq διανύει την πιο μακρόχρονη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια δεκαετίας. 

3. Οι νικητές της πανδημίας

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τους πάλαι ποτέ «νικητές» της πανδημίας με τα απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματά τους να είναι απλώς η τελευταία δικαιολογία για να πωλήσουν.

Η μετοχή της Peloton έκανε βουτιά 7%, καθώς οι αναλυτές υποβάθμισαν το στόχο τους για την τιμή μετοχή της, από τη στιγμή που η εταιρεία γυμναστικών οργάνων ανακοίνωσε μεγαλύτερες του αναμενομένου ζημίες. Η μετοχή της Coinbase υποχωρεί περισσότερο από 70%.

4. Καταιγίδα στην αγορά cryptos

Oι ρευστοποιήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων εντάθηκαν από τη στιγμή που το bitcoin υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2020. Το bitcoin έχει υποχωρήσει περίπου 11% στην εβδομάδα, παρουσιάζοντας πτώση για έκτο διαδοχικό πενθήμερο στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί από τον Οκτώβριο του 2014. 

Οι εταιρείες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων έχουν υποχωρήσει επίσης το τελευταίο εξάμηνο, έχοντας εξανεμιστεί 200 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίηση 25 σχετικών αμερικανικών μετοχών, μεταξύ των οποίων Block, Coinbase και Robinhood Markets. 

5. Θετικά σημεία

Μέσα σε αυτό το «τρενάκι του τρόμου» υπάρχουν και κάποιες μετοχές που ξεχωρίζουν θετικά. Η Electronic Arts παρουσίασε την καλύτερη επίδοση με κέρδη 5% στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων της. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μετοχές των Comcast και Charter Communications.

Nasdaq 100 volatility gauge has surged to its highest level since October 2020
  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Το sell off θυμίζει το σκάσιμο της φούσκας των dot com – Έπιασαν πάτο οι αγορές;

Wall Street: Έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια φέτος

Saudi Aramco: «Έκλεψε» την πρωτιά από την Αpple και έγινε η πιο «πολύτιμη» εταιρεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News