Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley – Goldman Sachs: Προσοχή ο κατήφορος των μετοχών δεν έχει τελειώσει 

Morgan Stanley – Goldman Sachs: Προσοχή ο κατήφορος των μετοχών δεν έχει τελειώσει 

Με μια «κοινή φωνή», οι αναλυτές δύο εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών τραπεζών, εκπέμπουν σήμα κινδύνου αναφορικά με τις μετοχές. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους των Morgan Stanley και Goldman Sachs, οι μετοχές έχουν ακόμη πορεία να διανύσουν προκειμένου η αποτίμησή τους να φθάσει στα επίπεδα μιας ύφεσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ακόμη περαιτέρω πτώση τους από τα σημερινά επίπεδα. 

Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι η κάθοδος των αμερικανικών μετοχών τις έχει φέρει σε επίπεδα πιο λογικά σε σχέση με την πραγματική τους αξίας, ωστόσο ο S&P 500 θα πρέπει να χάσει ακόμη ένα 15% με 20% και να διολισθήσει στις 3.000 μονάδες, προκειμένου να αποτυπωθεί στην αγορά το μέγεθος μιας οικονομικής ύφεσης. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street έκλεισε χαμηλότερα από 20% σε σχέση με το ιστορικό του ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο και εισήλθε σε bear market (απώλειες ίσες ή περισσότερες από το τελευταίο υψηλό σε διάστημα 12 μηνών).

«Η bear market θα είναι παρούσα έως ότου κάνει την εμφάνισή της μια ύφεση ή ο κίνδυνος να εμφανισθεί μια ύφεση εξαντληθεί», αναφέρουν οι αναλυτές. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ομόλογοί τους της Goldman Sachs, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μετοχές αποτιμούνται στα επίπεδα μιας ήπιας ύφεσης, κάτι που τις αφήνει εκτεθειμένες για περαιτέρω επιδείνωση των προσδοκιών. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι της Berenberg τόνισαν σήμερα Τρίτη, ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποια συζήτηση για το πού θα φθάσουν οι μετοχές, καθώς οι προσδοκίες για ύφεση ξεπρόβαλαν πολύ πρόσφατα. 

Επί του παρόντος μεταξύ των επενδυτικών κύκλων επικρατεί μια τάση φυγής, καθώς στο άσχημο κλίμα από τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, ήρθαν να προστεθεί την περασμένη εβδομάδα ο προβληματισμός από την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Morgan Stanley, Μάικλ Ουίλσον, έναν σταθερό μετριοπαθή εμπειρογνώμονα η οποίος είχε προβλέψει ότι θα συμβεί το τελευταίο sell-off, μια οικονομική ύφεση είναι το βασικό σενάριο για την αγορά, κάτι που θα φέρει τον S&P 500 κοντά στις 2.900 μονάδες, περισσότερο από 21% χαμηλότερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται σήμερα. 

Λίγο πιο αισιόδοξοι οι αναλυτές της Goldman Sachs, για τους οποίους η τρέχουσα bear market είναι κυκλική, με τους ισχυρούς ισολογισμούς των επιχειρήσεων και τα πραγματικά αρνητικά επιτόκια να απορροφούν τους όποιους συστημικούς κινδύνους προκύψουν από τη bear market. 

Προειδοποιήσεις για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας

Ο κίνδυνος να βυθιστεί η αμερικανική οικονομία σε ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο έχει διπλασιαστεί, προειδοποιεί η Goldman Sachs, έπειτα και από την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Nomura έχει προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα πέσει σε ήπια ύφεση μέχρι το τέλος του 2022. «Με την ταχεία επιβράδυνση του momentum της ανάπτυξης και μια Fed αποφασισμένη να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, πιστεύουμε ότι μια ήπια ύφεση που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2022 είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Nomura, Aichi Amemiya και Robert Dent σε ανάλυσή τους.

Η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους, εκτίμησε και ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini. «Πλησιάζουμε πάρα πολύ», είπε ο Roubini στην τηλεόραση του Bloomberg, καθώς οι δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής δραστηριότητας και των κατοικιών επιβραδύνουν απότομα, ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

«Μία ύφεση είναι αναπόφευκτη σε κάποια στιγμή, τώρα όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» οι πιθανότητες κλίνουν προς το «ναι», δήλωσε ο «Μία ύφεση είναι αναπόφευκτη σε κάποια στιγμή, τώρα όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» οι πιθανότητες κλίνουν προς το «ναι», δήλωσε ο Έλον Μασκ αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία στο πλαίσιο του Qatar Economic Forum στη Ντόχα.

«Δεν είναι σίγουρο, αλλά φαίνεται πως οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ της ύφεσης», τόνισε ο ίδιος περίπου ένα μήνα αφότου είχε δηλώσει σε επιστολή προς τα στελέχη της Tesla ότι είχε ένα «πολύ κακό προαίσθημα για την οικονομία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs, Elon Musk και Nouriel Roubini φοβούνται ύφεση

Nomura: Η ύφεση είναι το πιθανότερο σενάριο για τις ΗΠΑ

Μασκ: Αναπόφευκτη η ύφεση στις ΗΠΑ

Roubini: Οι ΗΠΑ πάνε προς ύφεση – Οι αγορές θα πέσουν περισσότερο

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News