Business & Finance Κυριακή 25/07/2021, 21:30
ΑΓΟΡΕΣ

Oι επενδυτές «ψηφίζουν» Αμερική και αγοράζουν μετοχές της

Oι επενδυτές «ψηφίζουν» Αμερική και αγοράζουν μετοχές της

Οι επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο «ψηφίζουν» Αμερική, σε μία ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα παραμείνει σταθερή στο δρόμο της ανάκαμψης παρά τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και θα παρουσιάσει καλύτερες επιδόσεις έναντι πολλών άλλων οικονομιών. Κατά συνέπεια, επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις αμερικανικές χρηματοοικονομικές αγορές. 

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν τοποθετήσει περισσότερα από 900 δισ.δολάρια σε αμερικανικά αμοιβαία και διαπραγματεύσιμα κεφάλαια στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται από το 1992 όταν η Refinitiv άρχισε να παρακολουθεί τα εν λόγω στοιχεία, ενώ ξεπερνά κατά πολύ τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει οι επενδυτές σε άλλες χρηματοοικονομικές αγορές του πλανήτη στη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων του 2021.

Οι μεγάλες αυτές εισροές είναι ένας βασικός λόγος πίσω από το ράλι των αμερικανικών μετοχών, που έχουν επιδοθεί φέτος σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τις μετοχές σε Ευρώπη και Ασία. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 17% το 2021, ενώ ο DAX στη Γερμανία 14%. ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Composite στη Σαγκάη μόλις 2,2% και ο Nikkei στο Τόκιο παραμένει στάσιμος. 

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι παρότι οι μεταλλάξεις του Covid-19, ο πληθωρισμός ή αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο δεν πρόκειται να την εκτροχιάσουν, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιες άλλες χώρες βρεθούν αντιμέτωπες με νέα κύματα έξαρσης του κορωνοϊού ή μείνουν πίσω στους εμβολιασμούς. 

Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές προσφέρουν ισχυρές «δικλείδες ασφαλείας» και γι΄αυτό πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ παραμένει ο καλύτερος τόπος για να τοποθετήσουν τα μετρητά τους, είτε σε μετοχές και ομόλογα είτε σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού. Οι ξένοι επενδυτές αναμένεται να τοποθετήσουν επιπλέον 200 δισ.δολάρια σε αμερικανικές μετοχές φέτος, σύμφωνα με τη Goldman Sachs πέραν των 712 δισ.δολαρίων που τοποθέτησαν πέρυσι στην αμερικανική αγορά. Οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα το Μάιο εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News