Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν

Goldman Sachs: Οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν

Ο κίνδυνος να βυθιστεί η αμερικανική οικονομία σε ύφεση μέσα στον επόμενο χρόνο έχει διπλασιαστεί, προειδοποιεί η Goldman Sachs, έπειτα και από την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με ανάλυση του επενδυτικού οίκου, οι πιθανότητες μιας ύφεσης για τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί στο 30%, από 15% που ήταν πριν από την αύξηση των επιτοκίων.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, οι πιθανότητες της ύφεσης έχουν φτάσει σχεδόν στο 50%, από 35% που ήταν προηγουμένως.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, την περασμένη Τετάρτη, ήταν η μεγαλύτερη κίνηση της Fed από το 1994. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε τον Μάιο στις ΗΠΑ στο υψηλό 41 ετών, του 8,6%.

Σημειώνεται ότι η Nomura έχει προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα πέσει σε ήπια ύφεση μέχρι το τέλος του 2022. «Με την ταχεία επιβράδυνση του momentum της ανάπτυξης και μια Fed αποφασισμένη να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, πιστεύουμε ότι μια ήπια ύφεση που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2022 είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Nomura, Aichi Amemiya και Robert Dent σε ανάλυσή τους.

Η αμερικανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση έως τα τέλη του έτους, εκτίμησε και ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.  «Πλησιάζουμε πάρα πολύ», είπε ο Roubini στην τηλεόραση του Bloomberg, καθώς οι δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής δραστηριότητας και των κατοικιών επιβραδύνουν απότομα, ενώ ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

«Μία ύφεση είναι αναπόφευκτη σε κάποια στιγμή, τώρα όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» οι πιθανότητες κλίνουν προς το «ναι», δήλωσε ο «Μία ύφεση είναι αναπόφευκτη σε κάποια στιγμή, τώρα όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» οι πιθανότητες κλίνουν προς το «ναι», δήλωσε ο Έλον Μασκ αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία στο πλαίσιο του Qatar Economic Forum στη Ντόχα.

«Δεν είναι σίγουρο, αλλά φαίνεται πως οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ της ύφεσης», τόνισε ο ίδιος περίπου ένα μήνα αφότου είχε δηλώσει σε επιστολή προς τα στελέχη της Tesla ότι είχε ένα «πολύ κακό προαίσθημα για την οικονομία».

Elon Musk, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία στο πλαίσιο του Qatar Economic Forum στη Ντόχα. «Δεν είναι σίγουρο, αλλά φαίνεται πως οι πιθανότητες κλίνουν υπέρ της ύφεσης», τόνισε ο ίδιος περίπου ένα μήνα αφότου είχε δηλώσει σε επιστολή προς τα στελέχη της Tesla ότι είχε ένα «πολύ κακό προαίσθημα για την οικονομία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Ο κίνδυνος του «doom loop»

Nomura: Η ύφεση είναι το πιθανότερο σενάριο για τις ΗΠΑ

Μασκ: Αναπόφευκτη η ύφεση στις ΗΠΑ

Roubini: Οι ΗΠΑ πάνε προς ύφεση – Οι αγορές θα πέσουν περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News