Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση μετά από σερί πέντε διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση μετά από σερί πέντε διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων

Μετά από πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες κατέγραψε κέρδη, σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο. Έναν μήνα, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακός όχι μόνο για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά για τις αγορές γενικότερα. 

Σήμερα στην Ευρώπη κυοφορείται ένα αίσθημα ατολμίας, καθώς στις 12:00 ώρα Ελλάδος η Eurostat, ανακοινώνει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάιο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη περαιτέρω επιτάχυνσή του από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του Απριλίου του 7,4%, στο 7,7%.  

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε εκτοξευθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών. 

Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη  Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Για φέτος, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

Η προσμονή είναι έκδηλη και ο προβληματισμός εμφανής στις ευρωπαϊκές αγορές (μοναδική εξαίρεση το Χρηματιστήριο του Λονδίνου που κινείται ανοδικά) και κάπως έτσι ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,43% και έχει υποχωρήσει στις 888 μονάδες. Ο τζίρος έχει ανέλθει στα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 3 εκατ. τεμάχια. 

Δίχως εξάρσεις κινούνται και οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,60% και τον δε δεύτερο να σημειώνει ισχνή άνοδο 0,10%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται κατά σχεδόν 1%. 

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της Aegean ξεχωρίζει με άνοδο περί του 2,40%, ενώ στο +1% βρίσκεται αυτή της Σαράντης. Quest, Mytilineos και ΕΥΔΑΠ κέρδη υπό του +1%.

Πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Πειραιώς (-1,41%), Jumbo (-1,34%), ΑΔΜΗΕ (-1,33%), Motor Oil (-1,16%) και ΓΕΚ Τέρνα (-1,10%).

Η μετοχή της Ελλάκτωρ παραμένει αμετάβλητη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022, διάστημα κατά το οποίο παρουσίασε κέρδη 7 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Επιστροφή στα κέρδη το α’ τρίμηνο του 2022

Πληθωρισμός: Νέο crash test – Οι ανατιμήσεις ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη

ΕΛΤΟΝ: Αύξηση 34% στον κύκλο εργασιών – Οι εξελίξεις στην Ουκρανία

H Μπλε Κέδρος βάζει πλώρη για το ΧΑ και για δύο νέες επενδύσεις 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News