Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 18:07
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις μετά την έναρξη με υποσχέσεις κι έκλεισε στο +0,04% 

Χρηματιστήριο: Έμεινε από δυνάμεις μετά την έναρξη με υποσχέσεις κι έκλεισε στο +0,04% 

Ενώ στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης σκόρπισε υποσχέσεις ότι μπορούσε να διασπάσει την αντίσταση ορόσημο των 900 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. 

Έχοντας στιγμιαία περάσει από τις 901 μονάδες στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης, αναδύθηκε ένα αισιόδοξο κλίμα ότι μπορούσε να παραμείνει υψηλότερα από τις 900 μονάδες, ένα επίπεδο (οι 900 μονάδες) στο οποίο βρέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου μετά από απώλειες 2,38%. Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο περνούσε η ώρα έμενε από δυνάμεις και εντέλει διέψευσε όσους προέβλεπαν ότι έχει βάλει σήμερα τις βάσεις να διαγράψει τις απώλειες του τρέχοντος μηνός, καθώς απομένει άλλη μια συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί ο Μάιος. 

Οι αντίρροπες δυνάμεις των μετοχών της Εθνικής και της Mytilineos

Η σημερινή συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη ήταν σαν μην υπήρξε, καθώς την ολοκλήρωσε με άνοδο 0,04%, μια μεταβολή η οποία μεταφράζεται σε λιγότερο της μονάδες και συγκεκριμένα 0,39 της μονάδας, από τις 891,40 στις 891,80 μονάδες. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 901,17 μονάδες και το χαμηλό στις 890,41. Ο τζίρος έφθασε στα 77,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 24,4 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης με οριακή θετική μεταβολή της τάξεως του 0,10%, καθώς οι μετοχές της Εθνικής (+1,67%) και της Mytilineos (-2,51%), ακροβολίσθηκαν στα δύο άκρα του ταμπλό, μην αφήνοντας έτσι περιθώριο τόσο στον δείκτη όσο και το χρηματιστήριο για να παρουσιάσουν κάτι αξιόλογο. Οι δύο αυτές μετοχές ενόψει της εισχώρησης τους στα σαλόνια του MSCI συγκέντρωσαν τους μεγαλύτερους συναλλακτικούς τζίρους με 21,16 εκατ. ευρώ και 10,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο Mid Cap υποχωρώντας κατά 0,69%.

Eurobank (+1,96%) και Εθνική στα ανώτερα στρώματα του FTSE Large Cap, ακολούθησαν Lamda, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola στο +1,42%, +1,41% και +1,02% αντίστοιχα. 

Στην αντίπερα όχθη, εκτός της μετοχής της Mytilineos πιέσεις δέχθηκε και αυτή της Aegean (-2,30%), Σαράντης (-1,96%), ΟΤΕ (-1.55%) και Βιοχάλκο (-1,26%).

Το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα επέκτεινε το ανοδικό του σερί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση και συγχρόνως στις έξι από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. 

Όμως η σημερινή του αναδίπλωση μετά το πάτημα στις 901 μονάδες, έδειξε μια ατολμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να γυρίσει σελίδα και να διαγράψει ακόμη περισσότερο μέρος των βαριών απωλειών που υπέστη στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές μετοχές απέχουν μόλις 0,50% από το να περάσουν σε θετικό έδαφος για τον μήνα. 

Το θετικό κλίμα που αναδύθηκε μετά τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο έμεινε σήμερα στην άκρη, ενώ και η αναμενόμενη είσοδος των μετοχών της Εθνικής και της Mytilineos δεν λειτούργησαν καταλυτικά στη σημερινή ημέρα. 

Αύριο είναι η τελευταία ημέρα του Μαΐου και πλέον εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ολοκληρωθεί με αρνητικό πρόσημο. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 400 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση δύο ομολόγων

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Επενδύσεων της Σ. Αραβίας – Τι συζήτησαν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News