Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα εβδομαδιαία κέρδη 3,63% και το στοίχημα για τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Τα εβδομαδιαία κέρδη 3,63% και το στοίχημα για τις 900 μονάδες

Καταγράφοντας κέρδη για τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις την εβδομάδα που διανύουμε (η μοναδική συνεδρίαση που σημείωσε πτώση αυτή ήταν της τάξεως του 0,03%), το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά και τη σημερινή άνοδο κατά 0,46% ολοκληρώνει την τρέχουσα εβδομάδα με απολογισμό ένα πειστικό +3,63%. 

Εισερχόμενο από τις 860,06 μονάδες του κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής, «αποχαιρετάει» από τις 891,31 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου και πλέον το στοίχημα είναι αν έχει «βάλει πλώρη» για να πιάσει τις 900 μονάδες την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 893,19 μονάδες, με το χαμηλό στις 888,09. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 83,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30 εκατ. τεμάχια. 

Σε χαμηλές πτήσεις και οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με άνοδο 0,45% και 0,21% αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,19%.

Τα πρωτεία στη σημερινή συνεδρίαση από τις μετοχές του FTSE Large Cap πηγαίνουν σε αυτή της Σαράντης, αφού πραγματοποίησε ράλι της τάξεως του 5,30%. Ξεχώρισε και η μετοχή της Εθνικής με άνοδο 3,15%, αρκετά πιο πίσω ΟΤΕ (+1,39%) και Alpha Bank (+1,37%). 

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (-3,29%), μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το προηγούμενο τρίμηνο και της Coca Cola (-1,58%). Στο -1,18% η μετοχή της Quest, ήπιες οι απώλειες που παρουσίασαν οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Το στοίχημα των 900 μονάδων 

Για τον μήνα Μάιο η «ζυγαριά» γέρνει προς την αρνητική πλευρά, καθώς οι βαριές απώλειες της τάξεως του 6% της πρώτης εβδομάδας, έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» ζημιές 3,37% για τον μήνα, έπειτα από τα κέρδη περί του 4,90% του Απριλίου. 

Ο Μάιος θέλει ακόμη δύο συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί, τη Δευτέρα στις 30 και την Τρίτη στις 31 Μαΐου. Αν το ελληνικό χρηματιστήριο καταφέρει να διατηρήσει το ανοδικό μομέντουμ το οποίο του έχει αποφέρει κέρδη στις πέντε από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις (μοναδική παραφωνία το -0,03% της περασμένης Δευτέρας), δεν φαντάζει απαγορευτικό να πατήσει και στις 900 μονάδες, να βρεθεί στο επίπεδο που βρέθηκε στις 3 Μαΐου στην πρώτη για τον μήνα συνεδρίαση και να περιορίσει συγχρόνως τις μηνιαίες απώλειές του. 

Στην εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε «σύμμαχο» τις μετοχές των τραπεζών. Οι τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους για το α΄ τρίμηνο του 2022 αυτή την εβδομάδα.

Την αρχή έκανε την Τετάρτη η Eurobank, χθες ακολούθησε η Alpha Bank και σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Εθνική Τράπεζα. 

Η προσμονή αλλά και οι επιδόσεις τους, λειτούργησαν κάτι περισσότερο από ευεργετικά για τις μετοχές τους, καταγράφοντας κέρδη κατά μέσο όρο σχεδόν 9% για την εβδομάδα και κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης έκανε άλμα 8,25% παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Πειραιώς είχε πιο μετριοπαθή αντίδραση κλείνοντας την εβδομάδα στο +3%. 

Οι μετοχές των τραπεζών κατά κύριο λόγο, αλλά και περιπτώσεις όπως της Τέρνα Ενεργειακή (+7%) έφεραν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 890 μονάδες και στις παρυφές πλέον των 900 μονάδων. 

Τα κέρδη στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, συνιστούν ένα ανοδικό μικρόκυκλο και το ζητούμενο πλέον είναι αν αυτός θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ή θα κλείσει σύντομα.

Οι προκλήσεις από την άλλη παραμένουν: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός κι η ακρίβεια, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών όπως και οι ανησυχίες αναφορικά με την πανδημία στην Κίνα. 

Όταν κάποια από τις παραπάνω προκλήσεις θα επιδεινώνεται, θα ασκεί συγχρόνως και πιέσεις στις αγορές. Οι αγορές έχουν δείξει ότι τις πιέσεις αυτές δεν δύνανται να τις απορροφούν κάθε φορά που εξασκούνται. 

Αυτό ισχύει και για το ελληνικό χρηματιστήριο για το οποίο πλέον οι 900 μονάδες είναι κοντά, δεν εξαρτάται όμως από τις ιδίες δυνάμεις για να τις πιάσει. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 32% τα οργανικά κέρδη το α’ τρίμηνο

Intralot: Έσοδα 97,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 

Alpha Bank: Στα 125,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News