BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μάχη για την υπεράσπιση των 900 μονάδων

Μεταξύ Coca - Cola και Εθνικής Τράπεζας

Χρηματιστήριο: Μάχη για την υπεράσπιση των 900 μονάδων

Μάχη για τη διατήρηση των στηριγμάτων των 900 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα κέρδη της Coca – Cola να απορροφούν τις πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα, εν μέσω της ευρύτερης επενδυτικής ατονίας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές, καθώς βρίσκεται στο +0,05% και τις 900,63 μονάδες, κερδίζοντας μετά βίας μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (900,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου πέντε μονάδες (897,68 έως 902,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 11,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ημέρες της συνεδρίασης.

Μπορεί η ευχάριστη έκπληξη των χθεσινών δημοπρασιών να επαναφέρε τη Λεωφόρο Αθηνών άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, όμως η διατήρηση των εν λόγω στηριγμάτων αποτελεί δύσκολη υπόθεση, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο ταμπλό. 

Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι συναλλαγματικοί όγκοι, οι οποίοι εν μέσω της θερινής ραστώνης παραμένουν αρκετά περιορισμένοι, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη να καθορίζονται εντός ενός στενού εύρους.

Όλη αυτή η κατάσταση, αναμφίβολα, δεν διευκολύνει την εκδήλωση μιας πειστικής ανοδικής κίνησης, η οποία θα «ξεκολλήσει» την ελληνική αγορά από το παγιωμένο εύρος των 830 – 915 μονάδων των τελευταίων μηνών. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το ευχάριστο είναι ότι η Λ. Αθηνών βρίσκεται πολύ κοντά στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, λαμβάνοντας ώθηση κι από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο. 

Όσον αφορά τις χθεσινοβραδινές αλλαγές στους δείκτες του MSCI, εντέλει επιβεβαιώθηκε το βασικό σενάριο, το οποίο δεν προέβλεπε αναθεώρηση των ελληνικών εισηγμένων. Ούτε νέα ένταξη ούτε νέα διαγραφή, επομένως. 

Στο -1,7% η Εθνική Τράπεζα

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, καταγράφει ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 0,62% και διαμορφώνεται στις 555,91 μονάδες, εντός του στενού εύρους των 550 – 560 μονάδων, το οποίο έχει διαμορφωθεί τελευταία.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας, καθώς διολισθαίνει κατά 1,7% και υπαναχωρεί κάτω των αντιστάσεων των 2,50 ευρώ, επηρεάζοντας δυσμενώς το σύνολο του κλάδου.

Πάντως, αν και διαθέτουν αρνητικά πρόσημα, οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες εμφανίζουν ελεγχόμενες απώλειες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο 0,6% και οι μετοχές των Πειραιώς – Alpha Bank στο -0,4% Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,39% 1,143 ευρώ
  • Attica Bank -2,06% 0,1524 ευρώ
  • Eurobank -0,57% 0,80 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,74% 2,48 ευρώ
  • Πειραιώς -0,49% 1,433 ευρώ

Στηρίγματα από Coca – Cola, Τιτάνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει σε μεγάλο ποσοστό στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά 1,4% και τα 32,2 ευρώ, χάρη στα εύρωστα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου (καθαρά κέρδη 233,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 88%).

Την ίδια ώρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή του Τιτάνα, η οποία προσεγγίζει το +3% και τα 16,6 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Lamda Development αυξάνεται κατά 1% και τα 8,1 ευρώ, χάρη στην αγορά 400.000 μετοχών από την Consolidated Lamda Holdings.

Στον αντίποδα, πέραν της Εθνικής Τράπεζας, σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχωρεί κατά 1%. Η μετοχή της ΔΕΗ, επίσης, μειώνεται κατά 0,7%, ενώ η μετοχή της Σαράντης στο -0,8%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News