Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 11:03
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απώλειες μετά το χθεσινό ράλι – Στο -0,20% ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Απώλειες μετά το χθεσινό ράλι – Στο -0,20% ο Γενικός Δείκτης

Επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, μία ημέρα μετά τα κέρδη 2,15% που κατέγραψε, με τη χθεσινή συνεδρίαση να βάζει τέλος σε ένα καθοδικό τριήμερο.

Στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,20%, πέφτοντας στις 931,10 μονάδες. Ο τζίρος βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 6,42 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 1,56 εκατ. τεμάχια.

Η σημερινή ημέρα κινείται στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, σηματοδότησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει έρθει η ώρα για συρρίκνωση του ισολογισμού της, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στα 9 τρισ. δολάρια.

Με την επισημοποίηση της έναρξης του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σήμερα οι διεθνείς αγορές κινούνται πτωτικά και το ελληνικό χρηματιστήριο «συγχρονίζεται» με το ευρύτερο κλίμα.

Στα της Λεωφόρου Αθηνών, με εξαίρεση τη μετοχή της Mytilineos και της Aegean, οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, οι οποίες ήταν εκείνες που έδωσαν χθες το έναυσμα για την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων εννέα μηνών.

Αναλυτικότερα:

  • Alpha Bank -0,78% 1,28 ευρώ  
  • Eurobank -1,39% 0,965 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,85% 3,272 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,95% 1,455 ευρώ  

Η περίοδος των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ΄ τρίμηνο του 2021 έχει αρχίσει, ένα ιδιαίτερα πάντα τρίμηνο για την εικόνα των εταιρειών, καθώς είναι και αυτό που διαμορφώνει και το σύνολο των εταιρικών αποτελεσμάτων για μια χρονιά.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της η Mytilineos, για την οποία το 2021 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο, από τη στιγμή που κατέγραψε ιστορικό υψηλό σε όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 2.664 εκατ. ευρώ έναντι 1.899 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 40%.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 359 εκατ. ευρώ έναντι 315 εκατ. ευρώ το 2020, επωφελούμενα τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26% σε σύγκριση με 129 εκατ. ευρώ το 2020.

moneyreview.gr

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Χρονιά ρεκόρ το 2021 σε όλα τα οικονομικά μεγέθη

Fed: Διπλό σήμα για αύξηση των επιτοκίων Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού της

Eldorado Gold: Μέχρι τον Ιούνιο κλείνει το μέτωπο στις Σκουριές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News