Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οδεύει ανοδικά προς το κλείσιμο της εβδομάδας – Έπιασε και τις 890 μονάδες 

Χρηματιστήριο: Οδεύει ανοδικά προς το κλείσιμο της εβδομάδας – Έπιασε και τις 890 μονάδες 

Με αργά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα οδεύει προς το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, μιας εβδομάδας η οποία ήταν όπως αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική. 

Έχοντας χαράξει ανοδική τροχιά από την περασμένη Παρασκευή (με μοναδική παραφωνία την υποχώρηση της τάξεως του 0,03% στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας), το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει σε έναν ανοδικό μικρόκυκλο και πλέον το ζητούμενο είναι κατά πόσο δύναται να περιορίσει τις ζημιές που άφησε η καταστροφική πρώτη εβδομάδα του Μαΐου (6,04%).  

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται με χαμηλούς ρυθμούς σημειώνοντας άνοδο 0,61%, ωστόσο κατάφερε να πιάσει και τις 890 μονάδες (892,73 μονάδες) και να διαπραγματεύεται υψηλότερα από τις 888 μονάδες, επίπεδο στο οποίο έκλεισε στις 5 του τρέχοντος μηνός. Ο τζίρος έχει ξεπέρασει τα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 5,4 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όπως και αυτός της Μεσαίας επίσης με ήπια κέρδη (0,69% και 0,31% αντίστοιχα). Απεναντίας, ο τραπεζικός δείκτης έχει φθάσει στο +2,30% και είναι με διαφορά ο κλαδικός δείκτης με την καλύτερη σημερινή εικόνα. 

Άλλωστε οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής είναι αυτές που ξεχωρίζουν μεταξύ εκείνων του FTSE Large Cap, με άνοδο 2,45% και 2,95% αντίστοιχα και ακολουθεί της Σαράντης κινούμενη στο +1,48%.

Στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης, πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Coca Cola (-1,63%), Βιοχάλκο (-1,12%) και Τιτάν (-1,10%).

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος αυτή την εβδομάδα, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων από τις ελληνικές εισηγμένες αναφορικά με την πορεία τους στους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Ως επί το πλείστον, οι επιδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές, σε ένα τρίμηνο το οποίο σχεδόν στο ήμισυ της διάρκειάς του διεξαγόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Χθες ανακοίνωσαν, τα οικονομικά τους μεγέθη, οι Alpha Bank, Aegean, ΔΕΗ, σήμερα σειρά παίρνει η Εθνική Τράπεζα. 

Ο Μάιος γενικά ήταν ένας μήνας ο οποίος ταρακούνησε τις αγορές ανά τον κόσμο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και η αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο αυτής, απέτρεψε τους επενδυτές από τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο. 

Αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες αποκλιμακώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον Απρίλιο (σαφώς και υπήρξαν εξάρσεις τους μέσα στον μήνα), σε έναν κατά κάποιον τρόπο εξορθολογισμό της αγοράς κρατικών ομολόγων.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Intralot: Έσοδα 97,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 

Alpha Bank: Στα 125,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου

Aegean: Εκτινάχθηκαν κατά 173% τα έσοδα το α΄ τρίμηνο, στα 120,8 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News