BUSINESS & FINANCE

Νέο crash test για τον πληθωρισμό – Οι ανατιμήσεις ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη

Νέο crash test για τον πληθωρισμό  – Οι ανατιμήσεις ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη

Μια «πρώτη γεύση» για το ύψος του πληθωρισμού  τον Μάιο  θα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Eurostat.  Η Ελληνική στατιστική αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 9 Ιουνίου. 

Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη  Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Για φέτος, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

 Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε εκτοξευθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών. 

Καμπανάκι για νέες, έντονες, πιέσεις στην αγορά προοιωνίζει  και η ανακοίνωση της ανόδου του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 48,8% τον Απρίλιο. 

Η  επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού τον Απρίλιο  οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν στο 88,8% για τον ηλεκτρισμό και στο 122,6% για το φυσικό αέριο. 

Την ίδια ώρα, σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την δεύτερη ημέρα της έκτακτης συνόδου θα συζητήσουν τα θέματα της ενέργειας αλλά και της ασφάλειας της επισιτιστικής αλυσίδας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει ξανά την πρόταση της χώρας για μια συντονισμένη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χαλιναγώγηση των τιμών ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου.  Παρόλα αυτά χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε πως οι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου, αλλά μπορεί να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας, πάντως, στην αγορά εργασίας και στους εργαζόμενους είναι δραματικές, σημειώνεται στην  έκθεση για την ελληνική οικονομία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας, της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων, που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν νέες εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται τον Απρίλιο του 2022, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα έχει απωλέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

Διαβάστε επίσης: 

Βιομηχανία: Άλμα στις τιμές παραγωγού τον Απρίλιο

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «εξαφανίζει» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Βενζίνη: Έρχονται νέες αυξήσεις – Δεν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News