Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι βαριές απώλειες των τραπεζών έφεραν πτώση 1,79%

Χρηματιστήριο: Οι βαριές απώλειες των τραπεζών έφεραν πτώση 1,79%

Σε πλήρη εναρμόνιση με το κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε σήμερα αισθητές απώλειες.

Ωστόσο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να περιορίσει το εύρος των απωλειών του, καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε κατρακυλήσει έως τις 841 μονάδες, κινδυνεύοντας να χάσει και τη ζώνη των 840 μονάδων.

Εν τέλει, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,79% και έπεσε στις 851,20 μονάδες, χάνοντας 15 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 838,37 μονάδες και το υψηλό στις 858 μονάδες στον άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο τζίρος έφθασε στα 122 εκατ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος από τις 21 Απριλίου, μεσούσης της περιόδου κατά την οποία η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε ανοίξει έναν ανοδικό κύκλο, ο οποίος έκλεισε στις 26 Απριλίου. 

Μόλις δύο μετοχές του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης διασώθηκαν από τη σημερινή συνεδρίαση. Του ΟΤΕ που πραγματοποίησε άλμα της τάξεως του 6,01% και είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σήμερα (ΒΙΣ +20% η πρώτη) και του ΟΠΑΠ με ισχνά κέρδη 0,45%. Έτσι ήρθε φυσιολογικά το -1,92% για τον FTSE Large Cap, με τον Mid Cap να υποχωρεί κατά 0,93%. 

Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βυθίστηκαν (η Eurobank περιόρισε την πτώση της στο -1,53%) κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης ήταν εκείνος με τη χειρότερη σημερινή εικόνα, οπισθοχωρώντας κατά 4,35% και από τους κλαδικούς δείκτες ακολούθησαν των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών (-3,86%), των πρώτων υλών (-3,82%) και των προσωπικών ειδών (3,52%).

Μεγάλη χαμένη της σημερινής ημέρας η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς καθώς με την πτώση της τάξεως του 7,56% δεν ήταν μόνο ότι είχε τη χειρότερη σημερινή επίδοση από τις μετοχές του FTSE Large Cap, ήταν και μία από τις χειρότερες γενικότερα του χρηματιστηρίου. Εθνική (-5,97%), Βιοχάλκο (-5,47%), Alpha Bank (-4,86%), Mytilineos (-4,79%) επίσης υπέστησαν βαριά πλήγματα, πιο περιορισμένες οι απώλειες των Jumbo, Coca Cola (-3,36%, -3,12% αντίστοιχα). 

Η άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ σε συνδυασμό με την υποχώρηση της Coca Cola άλλαξε εκ νέου τους συσχετισμούς στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς η πρώτη είναι πλέον ξανά η πιο πολύτιμη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας για δεύτερη φορά την πρωτοκαθεδρία από τη δεύτερη.

Η σημερινή εικόνα

Τα χρηματιστήρια σήμερα ήταν εμφανώς επηρεασμένα από το χθεσινό sell-off στη Wall Street, το οποίο προήλθε από ένα κύμα πανικού που αφορούσε το λιανικό εμπόριο. 

Δύο εκ των μεγαλυτέρων αλυσίδων, οι Walmart και Target, αφενός ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2022 κατώτερα των προσδοκιών, αφετέρου προειδοποίησαν για ακόμη δυσκολότερες ημέρες. 

Οι πιέσεις στις δύο αυτές αλυσίδες, ανέδειξαν ένα κύμα πανικού για την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία να σημειωθεί ότι συνεισφέρει στα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας. 

Αυτές οι ανησυχίες μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη σήμερα, με αποτέλεσμα από τα χρηματιστήρια να έχουν απομακρυνθεί οι επενδυτές. 

Η απουσία διάθεσης για ρίσκο ήταν εμφανέστατη σήμερα κι αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να αποκλιμακώνονται σημαντικά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα οι αποδόσεις στους δεκαετείς τίτλους περιορίσθηκαν έως και 15 μονάδες βάσης. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων 25% το α’ τρίμηνο – Οι προοπτικές για το 2022

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News