Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 11:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Sell-off με τους φόβους για τον πληθωρισμό να επιστρέφουν

Η μετοχή του ομίλου Deutsche Telekom διαγράφει περί του 4,50%

Ευρώπη: Sell-off με τους φόβους για τον πληθωρισμό να επιστρέφουν

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που ήταν η καλύτερη στο διάστημα των τελευταίων έντεκα εβδομάδων, καθώς οι φόβοι από την επιτάχυνση του πληθωρισμού επέστρεψα. Αυτή τη φορά το νέο κύμα φόβου πυροδότησε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οι οποίες έχουν «σκαρφαλώσει» σε υψηλό τριών ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,52%, διαγράφοντας τα κέρδη της τάξεως του 1,2% που σημείωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς όλοι οι βασικοί κλάδοι καταγράφουν κέρδη άνω του 1%, με εξαίρεση αυτό των τραπεζών του οποίου οι απώλειες διαμορφώνονται στο 0,75%. 

Επιβαρυντικό για το σημερινό αρνητικό κλίμα, είναι και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, οι οποίες «βούλιαξαν» κατά -7,7% τον Αύγουστο, από 4,9% τον Ιούλιο, μια σαφής ένδειξη ότι οι ελλείψεις στις προμήθειες εξαιτίας των προβλημάτων που ταλανίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες έπληξαν στην πιο ισχυρή βιομηχανία της Ευρώπης. 

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει στοιχίσει στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς είναι αυτό που μεταξύ των μεγαλυτέρων στην Ευρώπη καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση της τάξεως του 1,91%, ακολουθούμενο από το χρηματιστήριο του Μιλάνου που χάνει περί του 1,75%, στο -1,65% το Παρίσι, το Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,16%. 

Τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς δέχονται οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιανικών πωλήσεων και των ταξιδίων και αναψυχής.

Για τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, η αναθεώρηση επί τα βελτίω της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης, Tesco (στο +4% η μετοχή της), για την πορεία της το 2021, όπως και η έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 500 εκατ. λιρών, δεν βοήθησαν να απορροφήσουν τις πιέσεις. 

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη μεριά του έχει εμπλακεί σε περιπέτειες, στον απόηχο για τα στοιχεία που αφορούσαν τις πωλήσεις οχημάτων τον Σεπτέμβριο, με αυτές στη Βρετανία να καταγράφουν τον χειρότερο Σεπτέμβριο σε 23 χρόνια. 

Η μετοχή του ομίλου Deutsche Telekom διαγράφει περί του 4,50%, μετά την πώληση μετοχών του αξίας 1,58 δισ. ευρώ από την Goldman Sachs στον όμιλο Softbank.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News