Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»

«Ξεχάστε τα κέρδη από τις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος». Με αυτή τη δραματική πρόταση, το Bloomberg προϊδεάζει για ένα δύσκολο υπόλοιπο της χρονιάς, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει τον Δεκέμβριο στις 476 μονάδες, καταγράφοντας ετήσια πτώση 2,5%, σύμφωνα με τον μέσο όρο 15 προβλέψεων στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg.

Αν και η επίδοση αυτή είναι 8% πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης, σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους κατά 5 μονάδες τον περασμένο μήνα.

«Το μακροοικονομικό υπόβαθρο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και στο έλεος των αγορών ενέργειας», δήλωσε η στρατηγική αναλύτρια της UBS, Sutanya Chedda, η οποία έχει στόχο στο τέλος του έτους τις 480 μονάδες για τον Stoxx 600.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις αυτές μπορεί να επιδεινωθούν αν οι τιμές ενέργειας παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν συνεχιστούν τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και αν υπάρξουν διακοπές στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»-1

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, μετά τα χαμηλά δύο μηνών, αλλά παραμένουν 2% κάτω φέτος.

Οι επενδυτές ανησυχούν, καθώς οι αυξημένες τιμές εμπορευμάτων δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική τους πολιτική, μεγαλώνοντας τον φόβο της ύφεσης.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 αυτόν τον μήνα, επιβαρύνοντας τις τιμές των μετοχών.

«Ανησυχούμε ακόμη για τις μετοχές λόγω του δύσκολο γεωπολιτικού και μακροοικονομικού υπόβαθρου», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος έχει και τη χαμηλότερη πρόβλεψη για κλείσιμο του Stoxx 600 στις 380 μονάδες φέτος.

Παρόλο που οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει φέτος, οι αναλυτές δεν έχουν ακόμα ψαλιδίσει τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν ενθαρρυντικά, με πολλές εταιρείες να ξεπερνούν τις προβλέψεις. Συνεπώς, οι αποτιμήσεις έχουν πέσει, κάνοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές να φαίνονται φθηνές, ειδικά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμένη χρονιά το 2022 – «Μην περιμένετε κέρδη»-2

Από τη μεριά της, η στρατηγική αναλύτρια της Bank of America αναμένει αργή ανάπτυξη και προβλέπει ότι ο Stoxx 600 θα κατρακυλήσει κατά 7% στις 410 μονάδες στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, με μια μικρή ανάκαμψη στις 430 μονάδες για το τέλος του έτους. Σύμφωνα με έρευνα της BofA τον Μάιο, το 70% των Ευρωπαίων fund managers πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν φτάσει το peak τους.

Κάποιοι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι. Η JPMorgan Chase πιστεύει ότι οι μετοχές έχουν φτάσει το χαμηλότερο επίπεδό τους για φέτος. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, προβλέπει ότι θα κλείσει στις 500 μονάδες στο τέλος του 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Οι αγορές θα πέσουν κι άλλο – Μην περιμένετε κέρδη για ένα χρόνο

Capital Economics: O S&P 500, το bear market και το μισοάδειο ποτήρι

BofA για αγορές: Χορεύοντας με τις αρκούδες – Πότε θα έρθει το ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News