Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 16:57
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες ενόψει των ανακοινώσεων της Fed

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο αιωρούνται ακόμη οι ανησυχίες από τα μακροοικονομικά στοιχεία

Wall Street: Απώλειες ενόψει των ανακοινώσεων της Fed

Πτωτικά κινούνται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, σε μια ημέρα κατά την οποία άπαντες αναμένουν τις ανακοινώσεις και την καθιερωμένη συνέντευξη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.

O Dow Jones υποχωρεί κατά 0,36%, o S&P 500 καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,18%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κινείται χαμηλότερα κατά 0,31%, επεκτείνοντας την καθοδική τους πορεία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο αιωρούνται ακόμη οι ανησυχίες από τα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία στέλνουν μηνύματα πανικού.

Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο έτρεξαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010, στοιχεία που ήρθαν μια εβδομάδα αργότερα από αυτά που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. 

Οι υψηλές αυτές πτήσεις των μακροοικονομικών δεικτών, έχουν κάνει τις χρηματαγορές να προεξοφλούν ότι η Fed θα βάλει τέλος στη χαλαρή νομισματική της πολιτική, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022, όταν και εκτιμούν ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων. 

Στη συνέχεια θα έρθει η πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη σημερινή ζώνη του 0%-0,25% στο 0,25%-0,50% κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αύξηση κατά το δ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο, οι οποίες σε σχέση με τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 0,3%, χαμηλότερα από το 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, σε έναν μήνα στον οποίο υπήρχε η Black Friday και η Cyber Monday. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News