ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Γιατί τα νερά δεν «πουλάνε» στην ελληνική αγορά

Καθοδική η πορεία των μετοχών σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Χρηματιστήριο: Γιατί τα νερά δεν «πουλάνε» στην ελληνική αγορά

Δύο από τις πλέον φθηνές και απαξιωμένες μετοχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήκουν σε δύο εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν σταθερή κερδοφορία εδώ και αρκετά χρόνια. Οξύμωρο; Σίγουρα ναι, αλλά αυτή η κατάσταση έχει την εξήγησή της. 

Ο λόγος για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ, δηλαδή των δύο εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες μέσα στο 2022 «μετρούν» σωρευτική πτώση κατά 6% και 3%, αντίστοιχα.  

Χρηματιστήριο: Γιατί τα νερά δεν «πουλάνε» στην ελληνική αγορά-1

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση και συγκρίνοντας το τελευταίο εξάμηνο, καθώς η ΕΥΔΑΠ εμφανίζει κάμψη της τάξης του 4%, ενώ η ΕΥΑΘ βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητη (+0,2%).  

Λαμβάνοντας υπόψη δε, το τελευταίο 12μηνο, παρότι η εικόνα στο ταμπλό είναι κάπως καλύτερη (ΕΥΔΑΠ +13%, ΕΥΑΘ +5,5%), εξάγεται το συμπέρασμα ότι εξακολουθούν να υπο-αποδίδουν αισθητά σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έχει συνολικά κέρδη άνω του 21%.  

Χρηματιστήριο: Γιατί τα νερά δεν «πουλάνε» στην ελληνική αγορά-2

Τα παραπάνω στοιχεία θα φάνταζαν απολύτως λογικά, αν οι δύο εισηγμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας παρουσίαζαν αρνητικές οικονομικές καταστάσεις. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  

Η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε στο 9μηνο του 2021 κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 76,1 εκατ. ευρώ, όσο και το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε κατά 4% και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 1,9%. 

Η ΕΥΑΘ, από την πλευρά της, στο 6μηνο του 2021, παρουσίασε αύξηση 1% στον κύκλο εργασιών, με τα κέρδη EBITDA να βελτιώνονται κατά 8% και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων να αυξάνονται κατά 22,7%.  

Επομένως, τι μπορεί να φταίει για την αρνητική εικόνα στο ταμπλό; 

Μία από τις βασικές εξηγήσεις φαίνεται ότι αφορά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θεωρείται αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών του δημοσίου στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

«Η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη σχετική απόφαση, στην οποία τονιζόταν ότι το δημόσιο θα πρέπει να έχει τον έλεγχο και των μετοχών αλλά και της διοίκησης. 

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ [στον φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες δυνάμει σύμβασης παραχώρησης], είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου». 

Η παραπάνω δικαστική απόφαση, πέραν των ιδιοκτησιακών προβλημάτων που προκαλεί, έχει βάλει «φρένο» και στα επενδυτικά σχέδια των δύο εισηγμένων, κάτι που φαίνεται ότι ήδη επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έτσι, οι υποψήφιοι επενδυτές επιλέγουν να υιοθετήσουν στάση αναμονής, αναβάλλοντας τις αγοραστικές τους κινήσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις μετοχές του ΕΕΣΥΠ. Κάτι που -προς το παρόν- δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει.

Ας σημειωθεί ότι το Υπερταμείο ελέγχει το 50% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και το ΤΑΙΠΕΔ το 11,3%. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, το Υπερταμείο κατέχει το 50% και το ΤΑΙΠΕΔ το 24%.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – βαρίδια στον Γενικό Δείκτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News