Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 18:22
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντισυνταγματική η μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ

Αντισυνταγματική η μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι διατάξεις του νόμου του 2016, με βάση τις οποίες η πλειοψηφία των μετοχικών κεφαλαίων των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). 

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας αποφάσισαν ότι το ελληνικό δημόσιο δεν αρκεί να έχει μόνο την εποπτεία, αλλά πρέπει να ασκεί και τον έλεγχο της διοίκησης των δύο εταιρειών. 

«Κατά το Σύνταγμα, η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση για την ΕΥΔΑΠ. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, το ΣτΕ επισημαίνει ότι δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος του Δημοσίου επί της εταιρείας, αλλά και ο έλεγχος επί των μετοχών και επί της διοίκησης. 

«Η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας αυτής , δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου, επιπροσθέτως δε, η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ» τονίζεται, μεταξύ άλλων. 

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε κατά 2,6% και τα 7,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ έκλεισε με πτώση 0,6% και τα 4,6 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο ελέγχει το 50% + 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ, και το ΤΑΙΠΕΔ (θυγατρική της ΕΕΣΥΠ) ένα ακόμη 11%. Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ το Υπερταμείο κατέχει το 50% + 1 μετοχή, με το ΤΑΙΠΕΔ να διατηρεί τον έλεγχο του 24%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΔΑΠ: Ξεκινά η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Πικέρμι – Στα 15,6 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

ΕΥΔΑΠ – Δημόσιο: Έκλεισε η εκκρεμότητα των 157 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News