ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – βαρίδια στον Γενικό Δείκτη

Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του 2022

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – βαρίδια στον Γενικό Δείκτη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει παρουσιάσει μια εξαιρετική εικόνα σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2022, κόντρα στη διεθνή μεταβλητότητα και την εύλογη τάση για διόρθωση.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 6%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης, πιάνοντας τις 950 μονάδες και πετυχαίνοντας υψηλό 7ετίας. 

Ωστόσο, αυτό το θετικό momentum δεν αφορά όλες τις εισηγμένες. Κι αυτό, διότι αρκετές μετοχές φαίνεται ότι έχουν μείνει πίσω, μη συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια προσέγγισης του μεγάλου στόχου των 1.000 μονάδων.  

Πρόκειται για blue chips, τα οποία όχι μόνο δεν υπερ-αποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη, αλλά εμφανίζουν και αρνητικό πρόσημο για το 2022, αποτελώντας επί της ουσίας «βαρίδια» στην πορεία του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη. 

Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία παρουσιάζει πτώση 1,5% στην πρώτες συνεδριάσεις του έτους, χάνοντας το ψυχολογικό σημείο των 30 ευρώ, το οποίο είχε ανακτήσει στα τέλη του Δεκεμβρίου.  

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχωρεί κατά 3,3%, παρότι στο «αντίο» του 2021 φλέρταρε ακόμη και με το τεχνικό όριο των 9 ευρώ. Το θετικό είναι πάντως, ότι η μετοχή βρίσκεται πολύ κοντά στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί ακόμη μία παρεμφερής περίπτωση, καθώς από την αρχή του έτους μετράει συνολική πτώση κατά 7,5%, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο blue chip, και διαπραγματεύεται στα 8,7 ευρώ (χαμηλό πενταμήνου).  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο -0,3% μέσα στο 2022, δίνοντας συνέχεια στην πτωτική πορεία, η οποία ξεκίνησε το 2021, εν μέσω της διαμάχης μεταξύ των μετόχων, η οποία όπως φαίνεται συνεχίζει να πληγώνει την κατασκευαστική, περιορίζοντας την κάτω από το 1,3 ευρώ. 

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, από την πλευρά της, κυμαίνεται στο -1% και καθορίζεται στα επίπεδα των 7,6 ευρώ. Βέβαια, η εταιρεία ύδρευσης εδώ και αρκετούς μήνες έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ μέσα στο 2021 «έπιασε» το υψηλό επταετίας. 

Τέλος, ακόμη μία περίπτωση υπο-απόδοσης σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη συνιστά η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία συγκεντρώνει συνολικές απώλειες κατά 4% μέσα στο 2022 και επιστρέφει στα 13 ευρώ, παραμένοντας βέβαια πολύ κοντά από το ιστορικό υψηλό (14,78 ευρώ). 

Γιατί υπο-αποδίδουν

Όσον αφορά τους λόγους των παραπάνω αρνητικών επιδόσεων, όπως είναι εύλογο, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. 

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για διόρθωση, μετά από ένα εξαιρετικό 2021. Η ΔΕΗ, ενδεικτικά, εμφάνισε άνοδο 26% στο προηγούμενο έτος, ενώ η ΕΥΔΑΠ 13,7%. 

Το rotation της αγοράς επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης ήδη βρίσκεται στο +20% από τις αρχές του 2022. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μέχρι στιγμής επιδόσεις ενδεχομένως αποτελούν πλεονέκτημα για αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να βρουν φθηνότερες λύσεις στο ταμπλό, οι οποίες στη συνέχεια θα αποδώσουν υψηλότερα κέρδη.

Ίδωμεν. 

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ αντιστάθηκε στο sell off του Ιανουαρίου

Χρηματιστήριο: Έπαιξε «άμυνα» στις έξωθεν πιέσεις – Ποιες μετοχές κράτησαν τον Γ.Δ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News