ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έπαιξε «άμυνα» στις έξωθεν πιέσεις – Ποιες μετοχές κράτησαν τον Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Έπαιξε «άμυνα» στις έξωθεν πιέσεις – Ποιες μετοχές κράτησαν τον Γ.Δ.

Να απορροφήσει τους έξωθεν κραδασμούς και να κλείσει σχεδόν αμετάβλητο κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε στηρίγματα σε μεμονωμένους τίτλους, κόντρα στη συνεχιζόμενη νευρικότητα των διεθνών αγορών, ως απόρροια της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,12% και υποχώρησε ελαφρώς στις 945,00 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (946,13 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 940,80 έως 951,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 70 εκατομμύρια ευρώ.   

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία διολίσθησε κατά 2,6% και τα 7,5 ευρώ. Από κοντά βρέθηκε και η μετοχή της Lamda Development, η οποία έκλεισε στα 7 ευρώ. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Τιτάνα ακολούθησαν στο -1,5% και στο -1,7%, αντίστοιχα. 

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη πρόσφερε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε δυναμικά στο +2,8% και τα 3,6 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών. Κατά τουλάχιστον 1% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Quest, Viohalco και Ελλάκτωρ.

Εισαγόμενες πιέσεις  

Η Λεωφόρος Αθηνών, ελλείψει εσωτερικής ειδησεογραφίας, έστρεψε το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό, μετά και το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street, όπου ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατακρημνίστηκε κοντά στο -4%, ως απόρροια του -26% στη μετοχή της Meta Platforms.   

Αυτή η καθοδική κίνηση, όπως ήταν εύλογο, επηρέασε και τη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 1,1% και τις 463 μονάδες. Κατά 1,7% μειώνεται και ο γερμανικός DAX.   

Στο πτωτικό περιβάλλον συνέβαλε και η διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εξετάσει πιθανή αύξηση των επιτοκίων ακόμη και εντός του 2022, υπό το βάρος του εντεινόμενου πληθωρισμού.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλό δύο ετών, κλείνοντας πάνω από το 2%. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, πάντως, κατάφερε να απορροφήσει τους παραπάνω κραδασμούς και να αποκρούσει τις έξωθεν πιέσεις, βρίσκοντας στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές. Κάτι το οποίο πέτυχε επανειλημμένως καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όταν ο Γ.Δ. σημείωσε άνοδο 5%, κόντρα στη μεταβλητότητα των διεθνών χρηματιστηρίων.   

Αυτή τη στιγμή, τα συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους καθορίζονται στο +6%, με τις τράπεζες να συνιστούν το βασικό «αποκούμπι», έχοντας σωρευτική άνοδο της τάξης του 20%, κάτι που έχει ανοίξει την όρεξη στους επενδυτές, οι οποίοι ποντάρουν σε έναν άκρως θετικό 2022.   

Κέρδη 1% στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος διατήρησε την ανοδική τροχιά και τερμάτισε στο +0,95% και τις 694,98 μονάδες, συνεχίζοντας να υπερ-αποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,8% και έφθασε στα 3,64 ευρώ, το καλύτερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2017. Κατά 0,6% αυξήθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 1,33 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +0,5% και τερμάτισε στο 1,05 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε αντίρροπα, υποχωρώντας κατά 0,5% και διολισθαίνοντας στο 1,48 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,60% 1,333 ευρώ   
  • Eurobank +0,48% 1,05 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +2,82% 3,64 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,47% 1,488 ευρώ   

Ισορροπία δυνάμεων 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, χάνοντας 2,6% και επιστρέφοντας στα 7,5 ευρώ. Κατά 1,9% μειώθηκε και η μετοχή της Lamda Debelopment, με τη μετοχή του Τιτάνα να έπεται στο -1,7%. 

Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco παρείχε στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, ενισχυόμενη κατά 1,3% και τα 5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ αυξήθηκε κατά 1,1% και το 1,3 ευρώ. Η μετοχή της Quest, ταυτόχρονα, έκλεισε στο +1% και τα 19 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom ξεχώρισε στο +5,5% και το 1,83 ευρώ, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να συνδράμει με +2,4% και τη μετοχή της Cenergy με +3,7%.  

Συνολικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 32 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

moneyreview.gr              

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

Διαβάστε επίσης:        

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του αργού μετά από επτά χρόνια   

Αποχώρησε μετά από 28 χρόνια ο brand president Βασίλης Σταύρου  

Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News