ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να αντέξει στην πίεση από το εξωτερικό

Στο -0,47% και τις 941 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσπαθεί να αντέξει στην πίεση από το εξωτερικό

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί τις κλιμακούμενες απώλειες στο εξωτερικό, απορροφώντας τους κραδασμούς από το τεχνολογικό sell off και την πολιτική των αυξημένων επιτοκίων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,47% και διαμορφώνεται στις 941,64 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (946,13 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 941,40 έως 951,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 42 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες περίπου τέσσερις ώρες.  

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των ΔΕΗ και Lamda Development, οι οποίες διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%. Στο 1,5% καθορίζονται, επίσης, οι απώλειες για τις μετοχές των Coca – Cola, Πειραιώς, Τιτάνα και ΓΕΚ Τέρνα.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται δυναμικά στο +2,2% και τα 3,6 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών. 

Εισαγόμενες πιέσεις 

Η Λεωφόρος Αθηνών, ελλείψει εσωτερικής ειδησεογραφίας, στρέφει το ενδιαφέρον της στο εξωτερικό, μετά και το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street, όπου ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατακρημνίστηκε κοντά στο -4%, ως απόρροια του -26% στη μετοχή της Meta Platforms.  

Αυτή η καθοδική κίνηση, όπως είναι εύλογο, επηρεάζει και τη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,2% και τις 463 μονάδες. Κατά 1,5% μειώνεται και ο γερμανικός DAX.  

Στο πτωτικό περιβάλλον συμβάλλει και η διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εξετάσει πιθανή αύξηση των επιτοκίων ακόμη και εντός του 2022, υπό το βάρος του εντεινόμενου πληθωρισμού. 

Η ελληνική αγορά προσπαθεί να απορροφήσει τους παραπάνω κραδασμούς και να αποκρούσει τις έξωθεν πιέσεις, βρίσκοντας στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές. Κάτι το οποίο κατάφερε να κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όταν ο Γ.Δ. πέτυχε άνοδο 5% κόντρα στη μεταβλητότητα των διεθνών χρηματιστηρίων.  

Αυτή τη στιγμή, τα συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους καθορίζονται στο +6%, με τις τράπεζες να συνιστούν το βασικό «αποκούμπι», έχοντας σωρευτική άνοδο της τάξης του 20%, κάτι που έχει ανοίξει την όρεξη στους επενδυτές, οι οποίοι ποντάρουν σε έναν άκρως θετικό 2022.  

Σχεδόν αμετάβλητες οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος χάνει τα πρωινά κέρδη και βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητος στο +0,05%, παραμένοντας στις 688 μονάδες. Και πάλι, βέβαια, συνεχίζει να υπερ-αποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 2,2% και φθάνει τα 3,6 ευρώ, το καλύτερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2017. Κατά 0,3% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κινείται στο +0,3%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,7% και οπισθοχωρεί στο 1,47 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ακολουθεί στο -0,6% και να περιορίζεται στο 1,04 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,30% 1,329 ευρώ  
  • Eurobank -0,57% 1,039 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +2,26% 3,62 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,67% 1,47 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αναλάβει τον έλεγχο του ταμπλό, με τις μετοχές των Lamda Development και EYΔΑΠ να χάνουν κατά 2,3% Κατά περίπου 1,5% μειώνονται και οι μετοχές των Coca – Cola, Τιτάνα και ΓΕΚ Τέρνα.  

Οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ και Jumbo έπονται περίπου στο -1%, ενώ αντίθετα μικρά κέρδη έως 0,7% εμφανίζουν οι μετοχές των Quest, Viohalco και ΟΤΕ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο +5% και το 1,83 ευρώ, με τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής να συνδράμει στο +1,8%. Αντίθετα, απώλειες κατά 2,5% παρουσιάζει η μετοχή της ΑΒΑΞ. 

Συνολικά, έως αυτή τη στιγμή (14.20), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 72 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

moneyreview.gr             

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:       

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του αργού μετά από επτά χρόνια  

Αποχώρησε μετά από 28 χρόνια ο brand president Βασίλης Σταύρου 

Τα γεράκια νίκησαν – Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 βλέπουν τώρα οι αναλυτές 

  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News