ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες

Γιατί το ράλι μπορεί να συνεχιστεί

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες

Ρόλο «πρωταγωνιστή» έχουν αναλάβει οι τραπεζικές μετοχές στις πρώτες συνεδριάσεις του 2022, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε αυτό το +6% του Χρηματιστηρίου Αθηνών -μια επίδοση που κατατάσσει την ελληνική αγορά στις καλύτερες της Ευρώπης. 

Ο τραπεζικός κλάδος, διαθέτοντας μεγάλα περιθώρια ανόδου, έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής άλμα 20%, παίρνοντας από το χέρι τη Λεωφόρο Αθηνών και επαναφέροντάς την στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 7ετίας. 

Βασικός εκφραστής αυτής της ανοδικής τάσης είναι η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +23% από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύεται άνω του 1,3 ευρώ -το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. 

Από κοντά ακολουθά και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει συγκεντρώσει συνολική άνοδο 20,7%, ανακαταλαμβάνοντας τα επίπεδα των 3,6 ευρώ, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2017. 

Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, συνεχίζει με πατημένο το γκάζι, μετρώντας κέρδη της τάξης του 17% μέσα στο 2022, τα οποία φυσικά πρέπει να προστεθούν και στο εντυπωσιακό +54% του 2021. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή να κυμαίνεται άνω του 1 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλό 5ετίας. 

Ακόμη και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία θεωρείται ότι έχει μείνει ελαφρώς πιο πίσω από τις υπόλοιπες, έχει καταγράψει αύξηση κατά σχεδόν 16% από την αρχή του νέου έτους, επιστρέφοντας στο ψυχολογικό σημείο του 1,5 ευρώ. 

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το περιβάλλον των εγχώριων τραπεζών ευνοείται σημαντικά από την τρέχουσα συγκυρία και το rotation του Χ.Α. (κόντρα στη διεθνή τάση για διόρθωση). 

Κι αυτό, φυσικά, έχει την εξήγησή του: 

  • Οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, χάρη στις πρόσφατες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (Πειραιώς, Alpha Bank), αλλά και στην πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων (δραστηριοτήτων POS). 
  • Τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) βαίνουν μειούμενα, με την Eurobank ήδη να διαθέτει μονοψήφιο δείκτη NPEs. 
  • Οι προοπτικές της κερδοφορίας έχουν βελτιωθεί αισθητά, με τις διοικήσεις να εξετάζουν τη διανομή μερισμάτων ακόμη και εντός του 2022. 
  • Η μόχλευση των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης προοιωνίζει μια σταδιακή αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία. 

Χρηματιστήριο: Πώς οι τράπεζες έκαναν το +20% μέσα σε λίγες εβδομάδες-1

Το σημαντικότερο είναι δε, ότι ο κλάδος έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, ιδίως αν λάβουμε ότι την τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν άνω των 900 μονάδες, οι τράπεζες διαπραγματεύονταν άνω των 800 μονάδων, δηλαδή παραπάνω από 100 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News