ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικό ράλι το «αντίο» στην πρώτη εβδομάδα του 2022

Στις 906 μονάδες ο Γ.Δ. με τις τράπεζες στο +2,5%

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικό ράλι το «αντίο» στην πρώτη εβδομάδα του 2022

Με τις τράπεζες να κάνουν ράλι και να επιστρέφουν στις παρυφές των 600 μονάδων ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του 2022 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να κρατηθεί άνω των 900 μονάδων, παρά το κλίμα ανησυχίας για την επιτοκιακή πολιτική, τον υψηλό πληθωρισμό και τη μετάλλαξη Όμικρον.  

Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο ημέρας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,09% και ενισχύθηκε ελαφρώς στις 906,48 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (905,7 μονάδες).  

Το τόξο των διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 901,86 έως 908,40 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 70 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά μετά τις 17 Δεκεμβρίου.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν οι τράπεζες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να εκτινάσσεται κοντά στο 3,5% και να αγγίζει τα 3 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Alpha Bank – Eurobank, οι οποίες τερμάτισαν πέριξ του 2,5%, παρέχοντας ουσιαστικά στηρίγματα.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, καθώς η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2% και τα 12,7 ευρώ. ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ακολούθησε στο -1,6%, η μετοχή της Viohalco στο -1,3% και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στο -1%.

Βρήκε στηρίγματα η αγορά   

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως αποδείχθηκε, κατάφερε να βρει αντισώματα στην πτωτική τάση των ξένων αγορών, οι οποίες χθες υπέστησαν σημαντικές απώλειες, λόγω της ανησυχίας για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, ενδεχομένως και πριν τον Μάρτιο.  

Αποτέλεσμα ήταν να υπερασπιστούν με άνεση το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων, οι οποίες συνιστούν ένα σημαντικό crash test για την ψυχολογία των επενδυτών, παρά τη συντηρητική στάση των τελευταίων εβδομάδων. 

Σε αυτό συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις της πανδημίας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και ποιος θα είναι ο ακριβής αντίκτυπός τους στην πραγματική οικονομία.  

Στο κοκτέιλ των ανησυχιών έρχονται να προστεθούν και οι ενεργειακές πιέσεις, με το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώνει μια νέα δέσμη μέτρων (400 εκατ. ευρώ), με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν στον ορίζοντα το ανοδικό story του Χ.Α., δεδομένων τόσο των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας όσο και των πολλών φθηνών επιλογών που βρίσκονται στο ταμπλό.   

Σε επίπεδο εβδομάδας, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά περίπου 1,5% μέσα στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις του 2022 (την Πέμπτη το χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω Θεοφανίων). 

Στο +2,5% οι τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στο αρνητικό κλίμα των blue chips, κινήθηκε αντίρροπα και διατήρησε το θετικό πρόσημο, καθώς ενισχύθηκε δυναμικά κατά 2,45% και διαμορφώθηκε στις 596,08 μονάδες, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα του έτους με συνολική άνοδο άνω του 3,5%. 

To μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτινάχθηκε κατά 3,5% και έφθασε μία ανάσα από τα 3 ευρώ, σημειώνοντας υψηλό δύο ετών. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε στο +2,5% και τo 1,10 ευρώ.  

Στα ίδια επίπεδα έκλεισε και η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,4% και αναρριχήθηκε στο 0,95 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς έμεινε λίγο πιο πίσω, καθώς αυξήθηκε κατά 0,7% και το 1,31 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 2,52% 1,10 ευρώ  
  • Eurobank 2,40% 0,955 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 3,43% 2,988 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,69% 1,318 ευρώ 

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, θετικό ήταν το πρόσημο και για τη μετοχή του Τιτάνα, η οποία ανέκτησε το επίπεδο των 14 ευρώ, καθώς έκλεισε στο +1%. Κατά 0,9% αυξήθηκε και η μετοχή των ΕΛΠΕ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχώρησε κατά 2% και τα 12,7 ευρώ, με τη μετοχή τoυ ΟΤΕ να έπεται στο -1,6%, τη μετοχή της Viohalco στο -1,3% και τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ στο -1%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Entersoft συνέχισε δυναμικά, καθώς βρέθηκε στο +3,5% και τα 5,9 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Epsilon διολίσθησε κατά 2,3% και τα 5,1 ευρώ.

Συνολικά, 63 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 45 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 67,25 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                            

Διαβάστε επίσης: 

Αναταράξεις στις αγορές μετοχών – Τι πρέπει να περιμένει το Χ.Α. 

Εθνική Τράπεζα: Σε υψηλό 2 ετών η μετοχή – Πλώρη για τα 3 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News